INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plastični oblaci prirodno hlade pejzaže sa evaporacijom

02.07.2015. | Arch Daily

Arhitekta Karolina Gonzales Vives se bori protiv efekta urbanih toplotnih ostrva sa nizom krovnih struktura nalik oblacima koje prikazuju snagu hlađenja evaporacije.

Strukture u obliku oblaka su stvorene za potrebe Izložbe dizajna u Madridu ove godine, a one predstavljaju nisko-energetsku alternativu klima uređajima. Bele strukture su povišene i napravljene delimično providne kako bi se smanjio njihov vizuelni efekat.

Prototip projekta je izgrađen na vrhu krovne terase jednog objekta u Madridu, na otvornom prostoru sa barom, stolicama i stolovima, veštačkom travom i saksijama. Urbana intervencija arhitekte Vives je pružila preko potreban hlad ovom prostoru i privukla pažnju uličnim prolaznicima ka kafiću. Instalacija nalik oazi imitira procese u prirodnim pejzažima punih vode i hlada, koji mogu da rasipaju i do 70% sunčevog zračenja.

Tri naduvane sfere su izgrađene od laganog najlona. „Ispod njih, proces evaporacije stvara gušći i svežiji vazduh“, kaže Vivesova. „Za razliku od klimatizacije, koja hladi prostor grejanjem susednog prostora, energije ugrađena u čestice pare se pomera u gornje slojeve atmosfere, smanjujući zagrevanje zemljišta i građevinskih materijala.“

Tema oblaka je naglašena uz dodatak odražavajućih površina sa odštampanim slikama nalik oblacima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;