Neverovatni robot za zidanje može da izgradi kuću za samo dva dana

30.06.2015. | Inhabitat

Da li vam treba više dokaza da roboti preuzimaju građevinsku industriju? Australijski inženjer Mark Pivak je razvio potpuno automatizovani robot za zidanje koji može da izgradi kuću za samo dva dana!

Robot, nazvan Hadrijan po rimskom caru koji je izgradio odbrabene zidove u Engleskoj, može da radi dan i noć, sposoban je da položi 1.000 cigli po satu, a može izgraditi ukupno 150 kuća u jednoj godini. Pronalazač iz Perta je izgradio mašinu za koju on tvrdi da je prvi na svetu u potpunosti automatizovani robot za zidanje, i to nakon mukotrpnih deset godina istraživanja i razvoja.

Zidarstvo je jedan od najstarijih zanata čovečanstva, međutim, zidanje je mukotrpan rad koji je izuzetno vremenski intenzivan i može dovesti do povrede radnika. Nasuprot tome, robot Hadrijan radi non-stop i koristi 3D kompjuterski dizajn (CAD) radi umanjivanja otpada i garantuje tačnost postavke u roku od jedne stotine inča (0,0254cm).

Mašina stvara CAD crtež kako bi odredila lokaciju i veličinu svake cigle pre nego što seče cigle, i postavlja ih na mesto sa teleskopskom rukom dugačkom čitavih 28 metara. Nakon postavka cigle, robot završava postavku sa malterom.

Dok Hadrijanova tehnologija može doneti više pristupačnije stanovanje u budućnosti, istorija je pokazala da automatizacija često dovodi do gubitka poslova. Pivak, međutim, kaže da ne postoji dovoljno zidara u Pertu, što je problem koji je inspirisao njegov izum. „Mi apsolutno nemamo ništa protiv zidara“, kaže Pivak. „Problem je što prosečna starost zidara ide nagore, a teško je privući nove mlade ljude da se bave ovim zanatom.“

Pivokova kompanija, Fastbrick Robotics, sada želi da komercijalizuje svoj proizvod.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Da li će projekat "Beograd na vodi" značajno pokrenuti građevinarstvo u Srbiji?
Faruk 23.04.2017.
Molim vas recite mi kolika je cjena, unutra...
vladimir 18.04.2017.
jel se to planira da most bude nastavak Mir...
mujo 13.04.2017.
Kada cemo mi da napravimo takav lift.
Mirjana 06.04.2017.
Postovani gospodine Kovacevic, slazem sa ...
Bojan 06.04.2017.
I treba da kosta kad ste dozvolili direktor...