INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neverovatne egipatske crkve su uklesane u stenama

31.07.2014. | Inhabitat

U oblasti poznatoj pod imenom „Đubretarski grad“, sedam prelepih pećinskih crkava su neočekivano nastale u obroncima Mokatam brda. Smeštene na jugoistoku Kaira, ove koptske hrišćanske crkve su napravaljene od strane zabelana, zajednice sakupljača smeđa koji zarađuju za život sakupljanjem i reciklažom 15.000 tona đubreta koje proizvodi 17,8 miliona stanovnika Kaira.

Zabelani su marginalizovana manjina koptskih hrišćana u većinsko muslimanskoj zemlji, i kao takvi su bili prisilno preseljeni na periferiju Kaira od strane vlade 1969. godine. Nakon što su stvorili novi dom na Mokotamu, oni su takođe uklesali manastir Svetog Simona u stenama u brdu blizu zajednice.

Kako bi došli do manastira, posetioci moraju da prođu kroz krivudave putanje kroz gomile prikupljenog đubreta unutar sela Zabelan. Sedam crkava i kapela su sakriveni u nizu pećina unutar manastira - Devica Marija i Katedrala Sv. Simona su najveće crkve.

Unutar prostranih pećina nalaze se prelepe gravure koje pokrivaju zidove, od kojih je svaka priča iz Biblije. Katedrala Sv. Simona se nalazi na gornjem nivou i ima mesta da smesti 2.000 ljudi tokom liturgije.

Manastir takođe sadrži obrazovni centar, prostor za decu, kao i školu za gluve. Veličina i karakter crkava skrivenih u srcu Mokatam brda opovrgava njihovu relativno noviju gradnju, i one se sada smatraju za jedan od najvećih koptskih manastira u Egiptu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;