INFONET-468X60-BANNER

Univerzitet u Šefildu se bori sa zagađenjem vazduha sa poezijom

19.05.2014. | Gizmag

Zagađenje vazduha je problem u mnogim velikim gradovima sveta i njegovo uklanjanje zahetva rešenja koja bi funkcionisala non-stop, kao i malo mašte. Sa književnim pristupom ka ovom problemu, Univerzitet u Šefildu je predstavio ono što naziva „prva pesma na svetu koja čisti vazduh“, koji je kombinacija novog rada nagrađenog pisca Simona Armitadža i hemijske formule razvijene od strane Tonija Rajana, profesora sa Univerziteta u Šefildu.

Slično kao i nedavno instalirani bilbordi za prečišćavanje vazduha u Peruu, ovaj „književni“ projekat ima za cilj da pomogne podizanje svesti o zagađenju vazduha, kao i da pomogne u ubeđivanju britanske industrije da više usvoji tehnologije za prečišćavanje vazduha.

Baner nosi pesmu „In Praise of Air“, profesora poezije na Univerzitetu u Šefildu, Armitadža, na platnu od 10 sa 20 metara. Sama pesma se ne bori protiv zagađenja, osim možda na metaforičkom nivou. Pravi borac sa zagađenjem je premaz tog platna od mikroskopskih čestica titanijum dioksida.

Ovo je ista hemikalija koja se koristi u bojama za putne oznake kako bi se one isticale i reflektovale svetlost. U ovom slučaju, profesor Rajan je koristio osobine titanijum dioksida u svojstvu katalizatora kada ga sunčeva svetlost pogodi, izazivajući reakciju kiseonika sa zagađivačima azot oksida, što posledično prečišćava vazduh.

„Ova pesma će sama iskoreniti zagađivače azot oksida koji nastaju od oko 20 automobila svaki dan“, kaže profesor Rajan. „Ukoliko bi svaka reklama, zastava ili plakat za oglašavanje u zemlji radio ovo, imali bismo mnogo bolji kvalitet vazduha. Dodavanje bi koštalo manje od 100 funti po plakatu, ali bi pretvorili reklame u katalizatore na više načina. Hiljade reklamnih plakata (bilborda) koji nam prodaju automobile pored naših puteva zaista mogu da čiste vazduh u isto vreme.“

Pored toga, kao deo njegovog projekta Katalitičke odeće (Catalytic Clothing project), profesor Rajan pokušava da ubedi britanske proizvođače deterdženta da uključe titanijum oksid u svoje praškove za pranje veša, kako bi se odeća ljudi pretvorila u prenosive borce protiv zagađenja. Ukoliko bi se to desilo, profesor Rajan tvrdi da bi se omogućilo ispunjenje ciljeva Velike Britanije ka boljem kvalitetu vazduha u jednom potezu.

Plakat sa pesmom će ostati cele sledeće godine na fasadi zgrade Alfreda Denija u okviru kompleksa Univerziteta u Šefilfu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;