INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitektonski biro Octopi predlaže postavku bazena u reku Temzu

14.01.2014. | Gizmag

Londonski arhitektonski biro Studio Octopi projektovao je koncept za stvaranje prirodnih bazena u reci Temzi. Projekat je odgovor na otvoreni konkurs „London kakav bi mogao biti sada“ (London As It Could Be Now), razvijen od strane Fondacije za arhitekturu, Kraljevske akademije umetnosti i biroa Rogers Stirk Harbour + Partners. Od učesnika je traženo da istražuju ideje koje bi doprinele povećanju svesti o Temzi i interakciju ljudi sa njom.

Biro Octopi opisuje svoj projekat Thames Baths Project kao „intimanu i razigranu vezu između stanovnika Londona i istorijske žile kucavice grada, reke Temze“. Bazeni su podržani od strane drvenih i čeličnih šipova koji im omogućavaju da se podižu i spuštaju sa plimom i osekom. Pored pružanja atrakcije za same kupače, oni će obezbediti i staništa za ribe, ptice i niz flore.

Područja u blizini bazena bi imitirala slatine pronađene duž Temze kako bi se aktivno unapredila ekologija reke. Slana močvarna područja će biti mešavina zasađenih i prirodno kolonizovanih biljaka kao što su rogoz i paprati.

Koncept bazena u Temzi je prvobitno zasnovan na planovima grada Londona da izgradi novu „Super kanalizaciju“ - Thames Tideway Tunnel (planirano za završetak 2023. godine), koji će ako bude izvršen ukloniti 96 odsto kanalizacije koja trenutno ulazi u Temzu.

Prema inicijalnom konceptu, bazeni bi trebalo da se postave na priobalju Blackfriars Bridge Foreshore i King Edward Memorial Park Foreshore, lokacijama za izgradnju nove kanalizacije. Iako sam projekat nove kanalizacije nije neophodan da bi se projekat realizovao, nekakav program čišćenja Temze bi bio umesto toga potreban.

Prema birou Octopi, londonski kanalizacioni sistem „Sir Joseph Bazalgette“, koji je izgrađen davne 1865. godine, je na granici svog kapaciteta, a u 2012. godini je ukupno 39 miliona tona otpadne vode pušteno u Temzu, kao rezultat 57 kombinovanih kanalizacionih preliva. Projekat novog kanalizacionog sistema će navodno smanjiti ovu cifru do maksimalno četiri godišnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;