SFSOPLATE-468X60-BANNER

Miraflores-Baranko pešački most, Lima, Peru

11.04.2013. | WAN

Miraflores-Baranko pešački most, rad madridskog biroa OOIIO Architecture, projektovan je da povuče jake veze između dva brzorazvijajuća okruga u Limi, Peru. Konceptualizovan kao novi reper za grad, most je trenuto u fazi projektantskog razvoja sa očekivanim završetkom radova u 2016. godini.

Za biro OOIIO Architecture ovo je mnogo više od osnovnog projekta mosta; to je „otvorena zgrada“. Projekat je inspirisan peruanskim mineralima, posebnim južnoameričkim objektima kao što su pinjate (piñatas) i zašiljeni nakit naroda Inka. Rezultat je bodljikava drvena veza sa trijangularnim šiljcima koji se pružaju u vazduh. Ovi šiljci će pružati osenčenje i mesta za odmor korsnicima mosta. Plan je da se koristi reciklirano drvo za izgradnju.

Kada se završi, most će povezati okruge Miraflores i Baranko (Barranco). Prvi okrug je urbani kraj ispunjen maloprodajnim obejektima i živopisnim parkovima, i njegova ekonomija se pokreće zahvaljujući turizmu. Baranko je više boemski okrug i dom je velikom broju muzičara, umetnika i dizajnera.

Postoji nada da će novi Miraflores-Baranko pešački most podstaći posetioce Lime da pođu na putovanje između ova dva okruga, posledično povećavajući ekonomiju u oba okruga.

Protežući se preko depresije u terenu kroz koju prolazi autoput, most ne samo da će delovati kao jednostavna intervencija u prostoru, već i kao sastajalište i društveno čvorište za lokalne stanovnike i turiste. Takođe na mostu će se nalaziti i neformalni amfiteatri za amaterske izvođače, kao i nekoliko platforma za posmatranje za one koji žele da uživaju u pejzažu.

Za koncept mosta arhitektonski biro OOIIO Architecture kaže: „Ovaj projekat je poseban jer ima sposobnost privlačenja pažnje i istovremeno je velika platforma sa koje se može mnogo videti. To je projekat koji se gleda i sa koga se gleda.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
;