INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Škola bez učionica u Štokholmu

13.01.2012. | Architizer

Deca imaju bogatu maštu. Mladi, i mladi u srcu, imaju naizgled beskonačnu sposobnost da projektuju fantazije u običnim prostorima. To je to jezgo kreativnosti širom otvorenih očiju koje se nastavlja u odraslom dobu, boreći se da ostane živ i da nas tera da zamišljamo novi i bolji svet.

Švedski edukatori izgleda da su imali to na umu kada su angažovali arhitektonski biro Rosan Bosch iz Danske da im projektuje potpuno originalnu vrstu škole. Švedska organizacija besplatnog školovanja Vittra uvodi i podržava nove vrste pedagoških prostora, posebno one bez zidova. Ono što je otišlo jesu učionice i njihov rigidni raspored stolova, a na njihovom mestu došli su raznobojni, bešavni pejzaži apstraktnih tematskih okruženja za učenje.

Principi Vittra škole zasnivaju se na proboju fizičkih i metaforičkih klasnih podela kao osnovnog koraka ka promovisanju intelektualne radoznalosti, samopouzdanja, kao i društveno odgovornog ponašanja. Samim tim, u jedinstveno izgrađenom Vittra prostoru u Štokholmu, prostori su samo labavo definisani poroznim granicama i velikim, apstraktnim znamenitostima.

Arhitekta objašnjava: "Umesto klasičnih podela sa stolicama i stolovima, veliki ledeni breg služi kao bioskop, platforma i soba za opuštanje, i postavlja okvir za mnoge različite tipove učenja", dok "fleksibilne laboratorije omogućavaju učenicima da rade sa raznolikim temama i projektima."

Arhitektonski biro Rosen Bosch je posebno vodio računa o rešenosti Vittra škole ka uvođenju digitalnih medija kao ključnog pedagoškog instrumenta, pružajući dovoljno prostora za rad učenika na individualnim laptopovima u velikim i malim grupama. Racionalna podela prostora sa određenim funkcijama su stoga zemenjeni sa tečnom unutrašnjom topografijom koja se može beskonačno koristiti i štaviše inspiriše đake da zauzmu prostor kao plodno zemljište koje vodi saradnji i gajenju njihovih ideja.

Ne možemo a da ne poredimo ovo projektno rešenje sa zavidnim kancelarijskim prostorom kompanija Fejsbuk i AoL-a, koje je projektovao Studio O+A. Takođe, podsećamo vas na tekstove koje smo već objavljivali na našem portalu (možete ih videti ako pratite linkove ispod ovog teksta), a koji se tiču danskih arhitekata i njohve uloge u redefinisanju prostora i uloga koje svakodnevno čine naš život boljim i kvalitetnijim. Ako je ovo trend, mi ga skroz podržavamo!

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;