INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Alginsulate Foam - izolaciona pena od algi

30.05.2011. | Astrid Kuffner | Solid bau

Alginsulate Foam predstavlja sasvim nov proizvod. Nije u pitanju zamena postojećeg procesa novim, ekološki prihvatljivijim. 

Razvoj ovog proizvoda predstavlja realizaciju tehnološkog koncepta pomeranja ka permanentnom samoobnavljanju, model u kome je glavni napor upravljen ka maksimalnom očuvanju resursa. Stoga se iz ekosistema uzima samo ono što može istovremeno ponovo da izraste.

Alge su sirovina koja se brzo obnavlja i koja postoji širom sveta u neograničenoj količini. Mrke alge rastu širom sveta i to do jednog metra dnevno, nije im potrebno poljoprivredno zemljište i ne učestvuju u proizvodnji hrane. Ovaj obnovljivi resurs nalazi se i širom obala Evrope, pogotovo u Francuskoj, Irskoj i Norveškoj.

U austrijskom centru za pakovanje Verpackungs Zentrum - VPZ u Gracu, 70 uzoraka iz celog sveta testirano je da bi se ustanovilo u kojoj meri odgovaraju za pravljenje izolacione pene.

Tokom celokupnog procesa proizvodnje ne emituju se nikakve supstance štetne po okolinu. U procesu pravljenja pene koristi se samo normalan vazduh. Proces proizvodnje Alginsulate Foam čini više odvojenih operacija. Proizvod može biti kompostiran nakon upotrebe ili recikliran sa papirom.

Primene proizvoda Alginsulate Foam

Moguće oblasti primene ove moderne tehnologije su u industriji pakovanja, ali i kao izolacioni materijal u građevinskoj industriji. Testovi su pokazali da Alginsulate Foam ima prirodne vatrootporne karakteristike.

Projekat podržava Forschungsförderungsgesellschaft (FFG) - austrijska Agencija za promociju istraživanja. Tim stručnjaka sa Instituta za procesnu i tehnologiju čestica Univerziteta u Gracu sprovešće proceduralne i strukturalne testove.

Linkovi:

  • Verpackungs Zentrum (VPZ) - link
  • Austrijska Agencija za promociju istraživanja (FFG) - link
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;