INFONET-468X60-BANNER

BPM Select - Google tehnologija za bolju pretragu građevinske industrije SAD

24.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

BPM Select je besplatni specijalizovani pretraživač građevinskih proizvoda i materijala koji je razvila kompanija Blue Book Building and Construction Network uz pomoć integrisane tehnologije za pretraživanje licencirane od kompanije Google.

BPM Select predstavlja online alat za izdvajanje rezultata koji će biti relevantni za građevinske profesionalce tako što eliminiše opštu pretragu koju koriste veliki pretraživači poput Google-a, Bing-a, itd. Tako projektanti, izvođači i trgovci mogu lakše da dođu do željenih linkova koji će im pomoći da brže pretraže internet u vezi sa određenim pojmom.

Blue Book Building and Construction već ima svoj sajt sa sopstvenom bazom podataka, ali svakako da će novi online servis BPM Select značiti više našim profesionalcima koji poznaju engleski jezik da se bliže upoznaju sa onom oblasti građevinarstva ili tipom proizvoda koji ih zanima.

Ovaj online pretraživač dizajniran je specijalno za arhitekte, građevinske, elektro i mašinske inženjere i radi tako što na pretragu određenog pojma nudi linkove ka sajtovima proizvođača u građevinarstvu SAD-a.

Naravno, sajt je delimično komercijalnog karaktera pa će kao prve rezultate davati linkove ka sajtovima onih kompanija koje su sponzori BPM Select-a. Ostali linkovi biće dati po azbučnom redu ispod obojenog polja na kom su linkovi sponzora.

Pri vrhu stranice je i horizontalno polje koje dodatno olakšava pretragu jer pruža mogućnost za bliži opis traženog proizvoda po kategorijama primene. Na primeru pretrage reči "insulation" (izolacija - vidi ilustraciju ispod), sajt nudi sledeće kategorije u okviru kojih birate željenu vrstu izolacije:

  • beton
  • metal
  • toplotna i hidro izolacija
  • stolarija
  • završna obrada
  • specijalne konstrukcije
  • vodovodne instalacije
  • KGH sistemi
  • dodatni radovi na omotaču.
  • elekto instalacije i oprema.

Treba pomenuti da je BPM Select na upit "insulation" pronašao 99 linkova sa ukupno 55 sajtova proizvođača, i to samo u kategoriji toplotne i hidro izolacije, od čega su dva sponzora (ilustracija ispod - crveni link Thermal & Moisture Protection, sponzori kompanije Atlas EPS i TVS - na sivim poljima).

Kao mana sajtu BPM Select može se navesti nemogućnost pretraživanja po kategorijama, već morate znati tačno šta tražite (tip proizvoda, ne samo ime brenda) kako biste to upisali u polje za pretragu. Pored tog polja postoji padajući meni za kategorije (gorenavedene i još tridesetak njih), ali pretraga ne radi dok u polje ne upišete željeni termin.

Ipak, proverili smo za vas mali trik koji otklanja ovaj "problem". Dovoljno je da ukucate samo jedno slovo, npr. slovo "a", zatim izaberete pored polja za pretragu u padajućem meniju oblast koja vas zanima, i dobićete izlistane praktično sve linkove iz baze sajta BPM Select razvrstane po proizvođačima u onoj oblasti koja vas zanima (metal, beton, stolarija, KGH sistemi, itd).

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;