INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vlada Britanije ukida odeljenja za urbanizam lokalnim samoupravama

23.07.2010. | BD online

Posle arhitekata u Velikoj Britaniji i urbanisti su došli na udar nove vlade. Ukinuta su urbanistička odeljenja lokalnih samouprava u skladu sa sveopštim kresanjem javne potrošnje na Ostrvu čega nisu pošteđeni ni sudovi ni policijske stanice. Koje mogu biti posledice ovakvih političkih odluka za koju godinu ili deceniju pita se urednik sajta BD online Amanda Baillieu...


korice knjige - The Anxious City: British Urbanism in the late 20th Century, autor: Richard J. Williams

Kada je Margaret Tačer ukinula arhitektonska odeljenja lokalnih samouprava učinila je to sa idejom da će nadmetanje za njihove usluge stvoriti bolji red u Britaniji. Međutim, umesto projekata prefabrikovanih stambenih zgrada ili škola, arhitekti su na raspolaganju za uposlenje imali samo projekte velikih kancelarijskih zgrada i šoping-molova.

- Danas se nešto slično u Britaniji dešava sa urbanističkim odeljenjima. Kao nekada arhitektura u to vreme, danas se urbanizam posmatra kao delatnost koja lako može biti ignorisana bez da o njoj iko posebno razmišlja - dodaje Amanda Baillieu - Oni tvrde da će uvođenje sistema nadmetanja za pojedine urbanističke planove biti jeftinije i da će rezulteti biti bolji.

Nova koaliciona vlada mišljenja je da planiranje treba da se odvija od dna do vrha (bottom-up planning), gde se od svakog stanovnika pojedinačno, ili svake lokalne zajednice očekuje da odigra svoju ulogum, i takvo viđenje ima neke prednosti.

Međutim, ko će implementirati ove promene sada kada su i urbanistička odeljenja širom zemlje pala u nemilost vlasti?

Još od ranih 80-ih godina 20. veka javni sektor nije se činio toliko ranjivim. Očekivana posledica jeste da će mnoge "cake" profesije biti izgubljene. Ali, u tom entuzijazmu za sve većim i dubljim rezovima, niko nije stao i zapitao se kakve će biti posledice za pet, deset ili dvadeset godina?

isto kao što smo svojevremeno platili visoku cenu zbog ukidanja arhitektonskih odeljenja lokalnih samouprava, tako će doći i vreme kada ćemo se okrenuti ovim danima i zapitati se kako je moguće da smo dozvolili da urbanistička nadleštva nestanu u jednom danu po potpuno istom modelu, postavlja pitanje Amanda.

Linkovi:

  • Arhitektonska struka prva na udaru nove vlade u Velikoj Britaniji? - klikni na link
  • Princ Čarls vs. RIBA - demokratija vs. profesionalizam - klikni na link
  • Tema jeseni 2007 - RIBA Stirling Prize - klikni na link
  • malo o Srbiji... Gde nam je arhitektura? - Uzroci i skica današnjih problema - klikni na link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;