INFONET-468X60-BANNER

Riken Yamamoto osvojio Prickerovu nagradu za 2024.

11.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Riken Yamamoto, arhitekta iz Yokohame, star 78 godina, dobitnik je Prickerove nagrade za 2024. godinu, priznanja za njegovu arhitekturu koja stavlja iskustvo korisnika na prvo mesto.

Yokosuka Muzej umetnosti

Yokosuka Muzej umetnosti (Foto: Tomio Ohashi)

Njegova karijera obuhvata pet decenija i raznolike projekte, uključujući javne i privatne stambene objekte, obrazovne ustanove, prostorije za građanske aktivnosti, pa čak i planiranje gradova. Yamamoto i njegova firma, Riken Yamamoto & Field Shop, realizovali su projekte u Japanu, Kini, Južnoj Koreji i Švajcarskoj.

Među njegovim najpoznatijim delima ističu se "transparentna" vatrogasna stanica Hiroshima Nishi (2000), Yokosuka Muzej umetnosti (2006), koji je opisan kao "dnevni odmor za lokalno stanovništvo", zatim istraživačka laboratorija Namics Techno Core u Niigati (2008) i Gradska kuća u Fussi sa zelenim krovom (2008).

Aerodrom u Zirihu

Aerodrom u Zirihu (Foto: Flughafen Zurich AG)

Stambeni kompleks Pangyo u Seongnamu, Južna Koreja (2010), dizajnirao je za porodice sa niskim primanjima, a karakteriše ga povezanost među susedima. Dizajnirao je i svoj dom u Yokohami, GAZEBO (1986) koji takođe podstiče interakciju sa komšijama.

Članovi žirija Prickerove nagrade izrazili su divljenje prema Yamamotovoj sposobnosti da kroz svoje arhitektonske radove promoviše društvenu odgovornost, izaziva tradicionalne arhitektonske norme i, što je najvažnije, podseća nas da arhitektura i demokratija zahtevaju kreiranje prostora voljom zajednice.

 Vatrogasna stanica Hiroshima, Nishi

 Vatrogasna stanica Hiroshima, Nishi (Foto:Tomio Ohashi)

Predsednik žirija za 2024. godinu Alejandro Aravena, koji je bio laureat Prickerove nagrade iz 2016, istakao je Yamamotovu izuzetnu veštinu u prekoračenju osnovnih zahteva projekta radi omogućavanja bolje zajednice, uz "zamagljivanje" granice javnog i privatnog prostora u urbanim sredinama. Aravena je naglasio da Yamamoto donosi dostojanstvo u svakodnevni život, pretvarajući obično u izuzetno i smirenost u veličanstvenost.

Stambeni kompleks Pangyo, Južna Koreja

Stambeni kompleks Pangyo, Južna Koreja (Foto:Nam Goongsun)

Yamamoto, koji je 53. osoba nagrađena Prickerovom nagradom i deveti japanski dobitnik, razmišljajući o svojoj pobedi, naglasio je značaj prepoznavanja prostora kao prepoznavanja cele zajednice. Upozorio je na to da savremeni arhitektonski pristupi previše naglašavaju privatnost, zanemarujući potrebu za društvenim vezama. Međutim, istakao je mogućnost poštovanja individualne slobode unutar arhitektonskih prostora koji promovišu život u zajednici, te harmoniju među različitim kulturama i generacijama.

Tianjin biblioteka

Tianjin biblioteka (Foto: Riken Yamamoto & Field Shop)

David Chipperfield, prošlogodišnji dobitnik Prickerove nagrade, postao je peti Britanac koji je osvojio ovo prestižno priznanje, više od decenije nakon što je Richard Rogers nagrađen 2007. godine. Među ranijim dobitnicima ove nagrade su pokojni indijski arhitekta Balkrishna Vithaldas (BV) Doshi, Francis Kéré iz Berlina (2022) i pokojna Zaha Hadid, koja je nagradu primila 2004. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;