INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neboder visok 2km: Da li će Rijad dobiti navišu zgradu na svetu?

08.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Britanski arhitektonski studio Foster + Partners zadužen je za dizajniranje nebodera visine dva kilometra u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, koji bi, ukoliko bude realizovan, postao najviši objekat na planeti.

Rijad

Rijad (Foto: Pixabay)

Izveštaj britanskog arhitektonskog magazina Architects' Journal (AJ) otkriva da se dizajn ovog izuzetno visokog nebodera razvija za lokaciju na severu saudijske prestonice.

Kako AJ navodi, planirana lokacija za neboder je u neposrednoj blizini međunarodnog aerodroma u gradu, koji je trenutno pod rekonstrukcijom od strane Foster + Partners.

Neboder bi, ako bude izgrađen, preuzeo titulu najviše zgrade na svetu, sa visinom koja dvostruko premašuje trenutnog rekordera, Burj Khalifu u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, visoku 828 metara.

Osim toga, postao bi i najviša zgrada u Saudijskoj Arabiji, nadmašujući visinu Abraj Al Bait Royal Clock Tower u Meki, koji se uzdiže na 600 metara.

Ovaj projekat bi predstavljao drugi značajan pokušaj Saudijske Arabije da izgradi najvišu zgradu na svetu, nakon što je započeta izgradnja Jeddah Tower, visokog 1.000 metara, koji dizajnira firma Adrian Smith + Gill Gordon Architecture, u gradu Džeda. Prve vizualizacije budućeg tornja objavljene su 2011. godine, a gradnja je započela ubrzo, 2013. godine. Međutim, projekat je bio pauziran i nastavljen je tek prošle godine.

U okviru svojih "giga projekata", Saudijska Arabija trenutno razvija veliki broj arhitektonskih inicijativa, uključujući neboder The Line, dužine 170 kilometara, koji bi trebao da dostigne visinu od 500 metara, čime bi postao jedan od najviših objekata u zemlji.

Projekat The Line, koji je deo inicijative Neom, izazvao je kritike Saveta Ujedinjenih Nacija za ljudska prava.

Foster + Partners je već realizovao niz projekata u Saudijskoj Arabiji, među kojima je i Al Faisaliah Tower, koji je prilikom završetka izgradnje 2000. godine bio najviša zgrada ove zemlje. Čuveni studio dizajnirao je i četiri stanice brzog voza koje su otvorene 2019. godine.

Pored projekta megavisokog nebodera i aerodroma u Rijadu, studio dizajnira još dva aerodroma. Gradi se i Međunarodni aerodrom Crveno more, dok studio radi na dizajnu privatnog terminala aerodroma i kontrolnog tornja za ekskluzivno odmaralište na obali Crvenog mora.

Foster + Partners je zadužen i za dizajn hotela i "prvog na svetu potpuno uronjenog centra za doživljaj morskog života" unutar odmarališta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;