INFONET-468X60-BANNER

Proizvedene fleksibilne solarne ćelije tanje od lista papira

14.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Jiangsu (JUST) u Kini, u saradnji sa istraživačima sa Univerziteta Curtin u Australiji i kompanijom LONGi Green Energy Technology iz Kine, postigli su veliki napredak u razvoju solarnih ćelija na bazi silicijuma koje su po debljini uporedive sa listom papira. Ovaj inovativni pristup ne samo da obećava revoluciju u proizvodnji solarnih ćelija već i otvara nove mogućnosti za njihovu primenu u različitim sektorima.

Solarni paneli

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Silicijumske solarne ćelije već duže vreme predstavljaju osnovu za prelazak sa fosilnih goriva na solarne izvore energije, zahvaljujući njihovoj efikasnosti i sve nižim troškovima proizvodnje. Ovaj trend smanjenja troškova omogućio je širu upotrebu solarnih panela, čineći solarnu energiju sve dostupnijom.

Do sada je upotreba ove tehnologije bila ograničena na instalacije kao što su solarne farme, koje koriste čvrste ravne panele. Ograničenja u primeni na zakrivljenim površinama i u prostorima gde je potrebna veća fleksibilnost panela nisu omogućavala širu upotrebu silicijumskih solarnih ćelija u takvim uslovima.

Kada je debljina solarnih ćelija napravljenih pomoću kristalnog silicijuma u pitanju, najveći deo "sendvič" strukture čini supstrat pločice. Zato je i ranije bilo pokušaja da se ćelije naprave fliksibilnijim, pa su istraživači sa Šangajskog instituta za mikrosisteme i informacione tehnologije razvili ćelije debljine vlasi ljudske kose, odnosno samo 60 mikrometara.

Sada su istraživači JUST-a uspeli da naprave silikonske ćelije debele svega 50 mikrometara, što je tanje od lista papira. One se mogu savijati u rolne kako bi bile postavljene na satelite i druge objekte koji se koriste u svemiru.

Ovakve solarne ćelije imaju manju težinu, kao i niže troškove ugradnje. Ipak, pojavio se jedan problem - smanjila se efikasnost konverzije energije. Zato je u narednim istraživanjima fokus bio na poboljšanju ovih karakteristika. Tako je efikasnost konverzije energije povećana i tanke solarne ćelije sada postižu iste rezultate kao standardne.

Fleksibilnost novih solarnih ćelija omogućava njihovu primenu na različitim površinama, uključujući one zakrivljene, čime se otvaraju nove mogućnosti za integraciju solarnih tehnologija u svakodnevni život i industrijske procese.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;