INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ramovske ili cevaste skele?

09.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Ramovska skela predstavlja jednu od najpopularnijih i najpraktičnijih vrsta skela u građevinskoj industriji. Zahvaljujući svojoj robustnosti, jednostavnosti montaže i fleksibilnosti, ramovska skela je postala neizostavan pratilac mnogih građevinskin projekata. 

Ramovske skele

Ramovska skela (Foto: Depositphotos)

Šta je ramovska skela?

Ramovska skela se sastoji od predmontiranih metalnih okvira koji se lako spajaju pomoću poprečnih i uzdužnih veza. Ovi okviri formiraju stabilnu i sigurnu platformu koja se može koristiti za različite građevinske radove na visini. 

Ramovska skela je dizajnirana tako da podržava težinu radnika, alata i materijal, pružajući im siguran i pristupačan radni prostor.

Upotreba ramovske skele

Ramovske skele se koriste u različitim segmentima građevinarstva, uključujući izgradnju i renoviranje zgrada, radove na fasadama, postavljanje krovova, kao i u industrijskim i komercijalnim projektima. 

Njena prilagodljivost omogućava upotrebu u uskim prostorima, kao i na neravnim terenima, pružajući stabilnu platformu za siguran rad na visini.

Razlike između ramovskih i cevastih skela

Razlike između ramovskih i klasičnih (cevnih ili cevastih) skela su značajne i odnose se na konstrukciju, montažu, upotrebu i fleksibilnost. 

Cevna skela

Cevna skela (Foto: Depositphotos)

Obe vrste skela imaju svoje prednosti i nedostatke, a izbor između njih zavisi od specifičnih potreba projekta.

Konstrukcija i dizajn

  • Ramovske skele su sastavljene od predmontiranih okvira (ramova) koji se lako spajaju. Okviri su obično pravougaonog oblika i formiraju osnovu skele. Ova vrsta skele je modularna, što znači da se sastoji od standardizovanih delova koji se mogu ponovo koristiti i lako kombinovati.
  • Cevaste skele se sastoje od pojedinačnih cevi koje se spajaju pomoću spojnica (fitinga). Konstrukcija ovih skela je fleksibilnija u smislu oblikovanja jer se može prilagoditi različitim geometrijama objekata, ali zahteva više vremena i veštine za montažu.

Elementi ramovske skele

Elementi ramovske skele (Foto: SFS OPLATE)

Montaža

  • Ramovske skele se brzo i lako montiraju zahvaljujući svojim predmontiranim okvirima i sistemima zaključavanja. Montaža ovih skela zahteva manje radne snage i vremena.
  • Cevaste skele zahtevaju složeniju montažu jer se svaka cev mora pojedinačno postaviti i spojiti pomoću spojnica. Ovaj proces je radno intenzivan i zahteva radnike sa većim iskustvom i veštinama.

Spojnica kod cevne skele

Spojnice kod cevne skele (Foto: Depositphotos)

Fleksibilnost i prilagodljivost

  • Ramovske skele su veoma prilagodljive zahvaljujući svojoj modularnoj konstrukciji, ali su ipak ograničene preddefinisanim dimenzijama okvira. Ovo može predstavljati ograničenje u situacijama kada je potrebno precizno prilagođavanje obliku i dimenzijama objekta.
  • Cevaste skele nude veću fleksibilnost u prilagođavanju jer se mogu konfigurisati da odgovaraju gotovo bilo kojem obliku i veličini objekta. Ova fleksibilnost ih čini idealnim za složene ili nepravilno oblikovane strukture.

Sigurnost i stabilnost

  • Ramovske skele pružaju visok nivo stabilnosti zahvaljujući čvrstim okvirima i sistemima zaključavanja. Sigurnosne karakteristike su često integrisane u sistem, što uključuje sigurnosne ograde i platforme.
  • Cevne skele, kada su pravilno montirane, takođe mogu pružiti visok nivo sigurnosti i stabilnosti. Međutim, kvalitet montaže više zavisi od veštine i iskustva radnika, što može varirati.

Ekonomičnost

  • Ramovske skele mogu biti ekonomičnije za montažu i demontažu zbog manjeg broja radnih sati potrebnih za postavljanje. Takođe, njihova modularnost omogućava laku ponovnu upotrebu u različitim projektima.
  • Cevaste skele mogu biti skuplje u pogledu radne snage zbog složenosti montaže. Međutim, njihova fleksibilnost i prilagodljivost mogu pružiti vrednost za specifične projekte koji zahtevaju kompleksne konfiguracije.

Ramovska skela

Ramovska skela (Foto: SFS OPLATE)

I na kraju, šta zaključiti?

Izbor između ramovskih i cevnih skela zavisi od specifičnih zahteva projekta, uključujući oblik i veličinu objekta, budžet, vremenska ograničenja i dostupnost kvalifikovane radne snage. 

Iako su cevaste skele izuzetno fleksibilne i prilagodljive, ramovske skele nude prednosti u pogledu brzine montaže, ekonomičnosti, stabilnosti i sigurnosti, što ih čini boljim izborom za širok spektar građevinskih projekata, posebno kada su vreme i troškovi ključni faktori.

I na kraju da naglasimo, konsultovanje sa stručnjacima iz ove oblasti osigurava efikasnost, bezbednost i usklađenost projekata, štedeći vreme i novac kroz prevenciju problema i optimizaciju resursa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


West Balkans Machinery
DOKA-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;