INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Matrix One: Unutrašnji zidovi mogu da se premeštaju, a cela zgrada može da se demontira

06.06.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Čuveni holandski studio MVRDV u Amsterdamu je završio svoju energetski efikasnu laboratoriju i poslovnu zgradu Matrix One. U pitanju je napredna filozofija dizajna fokusirana na fleksibilnosti. Strukturalni sistem zgrade je demontažnog tipa i preko 90 odsto njegovih delova mogu se reciklirati.

Maksimalno korišćenje prirodnog svetla i ventilacije

Maksimalno korišćenje prirodnog svetla i ventilacije (Foto: Daria Scagliola)

Matrix Innovation Center nalazi se u amsterdamskom naučnom parku i sastoji se od sedam zgrada. Najveća od njih je upravo Matrix One. U ovom centru naučnici i preduzetnici pronalaze najbolja održiva rešenja za aktuelna i nadolazeća pitanja.

Matrix One ima šest spratova i 13.000m2. Ovde su smeštene kancelarije i laboratorije kompanija koje se bave tehnologijom i održivošću kao što su Qualcomm, Photanol i Skytree.

Planiran da bude društveno središte okolnog kampusa, on ima veliko "društveno stepenište" sa stolovima i mestima za sedenje na kojima se mogu održavati neformalni sastanci, a može se koristiti i tokom pauza u radu.

Mesta za neformalne sastanke nalaze se na stepeništu

Mesta za neformalne sastanke nalaze se na stepeništu (Foto: Daria Scagliola)

Centralni atrijum je prostran i ispunjen prirodnim svetlom. Neobičan detalj zgrade čine zeleni zidovi i mekana obloga od filca koja smanjuje odjek zvuka. U prizemlju se nalazi bar, restoran i sala koja prima 100 ljudi.

Matrix One se može demontirati i rekonfigurisati jer je MVRDV o tome posebno vodio računa. Čak su brinuli da šrafovi budu lako dostupni, a ventilacioni kanali jednostavni za održavanje. Unutrašnji zidovi mogu da se premeštaju kako bi korisnici na najbolji način prilagodili prostor svojim potrebama. Čak je formirana i baza podataka o korišćenim materijalima da bi oko 120.000 građevinskih komponenti moglo u budućnosti ponovo da se upotrebi.

Sala za 100 ljudi

Sala za 100 ljudi (Foto: Daria Scagliola)

Frans de Witte, partner u MVRDV, ističe da je ovo bila prilika za testiranje različitih strategija za smanjenje ugljenika koje je ova kompanija istraživala tokom dužeg perioda. On navodi da je ova zgrada najmodernija trenutno i da se zahvaljujući fleksibilnosti unutrašnjih prostora i instalacija kancelarije mogu lako preobratiti u laboratorije i obrnuto, a sve se može prilagoditi budućim standardima.

Potencira se korišćenje stepenica i vožnja bicikla

Potencira se korišćenje stepenica i vožnja bicikla (Foto: Daria Scagliola)

Kada budu postojale naprednije tehnologije i ova zgrada više ne bude vrhunska, ona će moći da se raciklira, a njeni delovi poslužiće za neke nove građevine.

Na njenom krovu nalaze se solarni paneli veličine 1.000m2, dok je ostatak krova mahom prekriven zelenilom. Na ovaj način štedi se energija i poboljšava izolacija.

Zgrada može da se demontira, a njeni delovi ponovo koriste

Zgrada može da se demontira, a njeni delovi ponovo koriste (Foto: Daria Scagliola)

U zgradi se maksimalno koristi prirodno osvetljenje i ventilacija, a postoji i rezervoar za sakupljanje kišnice. Unutrašnji raspored stimuliše one koji su fizički sposobni da koriste stepenice umesto liftova. Za zaposlene koji idu biciklom na posao obezbeđen je parking za bicikle.

Projekat je zbog energetski efikasnog dizajna dobio standard BREAAM - Odlična zelena zgrada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;