INFONET-468X60-BANNER

3000 m² Trimo fasadnih panela u prvoj svetskoj ugljen-dioksid neutralnoj zgradi

21.10.2008. | Trimo

Beograd, 21. oktobar – Kao okolini neškodljiv dobavljač, Trimo je učestvovao u izgradnji prve svetske CO2 neutralne zgrade na svetu, koju je inicirala organizacija dcarbon8. Cilj projekta trgovinskog lanca Sejnsberi i glavnog izvođača Prolodžisa u Pajnhemu u Engleskoj bio je da maksimalno snizi emisije CO2 - tokom nabavke i proizvodnje materijala, izgradnje, ali i upotrebe objekta. Prolodžisu je uspelo da sastavi po okolinu najneškodljiviji lanac dobavljača. U jakoj konkurenciji, Trimo je pozvan da se pridruži izgradnji objekta kao proizvođač 3.000 kvadratnih metara vatrootpornih panela. Tako je kompanija doprinela ostvarivanju efektivnih, po prirodu neškodljivih rešenja. Ujedno, Trimo je postao i član udruženja Planet Positive.

Na svečanosti povodom završetka gradnje prve CO2 neutralne zgrade na svetu, u junu u Londonu, direktor dcarbon8 i predstavnik Prolodžisa naveli su Trimo kao primer koji druge svetske kompanije treba da slede, kao i pravog partnera koji globalno razmišlja na području održivog razvoja i društvene odgovornosti, budući da je građevinarstvo struka sa velikim uticajem na emisiju gasova staklene bašte. Najveći deo energije u Evropi upotrebi se u zgradama (42%) - što stvara približno 35% emisija štetnih gasova. Upravo zato, dcarbon8 i Prolodžis sastavili su po okolinu najneškodljiviji lanac dobavljača. Svaki učesnik izgradnje izveo je analizu ispusta CO2 uključujući i lance dobavljača, gde je bitno da je ispoštovao mogućnosti umanjenja za svoj deo procesa, ali i za procese svojih dobavljača. Tokom izgradnje, strogo su nadgledani i svi kamionski transporti, pa je uračunat i njihov doprinos emisijama CO2.

Na ceremoniji, dobavljačima su simbolično predati tzv. kuponi za smanjenje efekata CO2 emitovanog u izgradnji, kao finansijski ekvivalent vrednosti emisija CO2. Po završetku izgradnje, ukupna vrednost kupona iznosila je 21.065 tona CO2. Naručilac je sredstva namenio socijalnim projektima i projektima zelene energije. Odricanjem od jednog dela profita, u relativno kratkom vremenu kompenzovani su loši efekti emitovanog ugljen-dioksida tokom izgradnje, a sam objekat je vrh dostignuća gradnje neškodljive po prirodu. Trimo je bio deo projekta jer već godinama deluje u skladu sa prirodom – smanjuje potrošnju energije po jedinici proizvoda, sortira i reciklira otpad, a razvio je i proces razgradnje panela po njihovom navršenom životnom veku.

Trimo je analizirao emisije CO2 za celu porodicu panela Trimoterm, uključujući i TrimoRaster. „Pregledom izvedenih inovacija, ustanovili smo da smo njima već značajno smanjili emisije CO2, a da toga nismo bili ni svesni“, zadovoljan je zamenik Trimove glavne direktorke za tehničko područje, mr Danijel Zupančič. „Na logističkom području, napravili smo izvanredan napredak. Ranije smo radili viljuškarima, nekih hiljadu paleta bilo je razbacano po celom dvorištu - i tokom glavne sezone, kada proizvedemo 50.000 do 60.000 kvadratnih metara panela nedeljno, bilo je mnogo pomeranja. Sada je veliki deo automatizovan, radimo srazmerno malo pomeranja i ostvarujemo izvanredno zanemarljive emisije CO2.“

Još jedan dokaz da Trimo ozbiljno teži održivom razvoju, jeste i učlanjenje u svetski pokret Planet Positive – Prijateljski nastrojeni prema Planeti. Oni postoje već 8 godina, članovi su UN Global Kompakta i okupljaju kompanije, NVO i univerzitete iz 90 zemalja. Bore se za ljudska prava, radne standarde i odgovornost prema okolini. Udruženje Planet Positive deluje pod pokroviteljstvom savetodavne organizacije dcarbon8, što bi u prevodu značilo „osloboditi se ugljenika”. „Planet Positive doprinosi saradnji i povezuje veće kompanije pre svega iz građevinarstva, koje kvalitetnom gradnjom mogu značajno da doprinesu smanjenju gasova staklene bašte”, izjavio je Zupančič. „Cilj članstva u Planet Positive je da se analizira količina štetnih gasova koje emituje kompanija od proizvodnje materijala do ugradnje proizvoda u zgradu. Shodno emitovanju štetnih gasova tokom gradnje, članice udruženja izdvajaju finansijska sredstva za alternativne izvore energije, odnosno socijalnu pravdu”, pojasnio je Zupančič.

Trimo u saradnji sa dcarbon8 nastaviće i ubuduće zajednički rad na uključivanju drugih kompanija u lanac nabavke panela i ohrabrivanju svojih partnera da i sami naprave redukciju sopstvenih ugljeničnih emisija. Kao odgovorna kompanija, Trimo nastavlja i sa naporima za smanjenje emisija gasova štetnih po životnu sredinu, naročito posle upozorenja da će do kraja ovog stoleća očekivani rast prosečnih globalnih temperatura da se poveća za 5°C.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;