Sremski Karlovci: Opremanje vrtića neizvesno

30.06.2014. | Dnevnik

Sva je prilika da će gradnja vrtića na Dudari u Sremskim Karlovcima, koju finansiraju „Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine“ i sremskokarlovčka opština, biti završena u roku, do polovine jula, kako je i bilo predviđeno kada su početkom aprila nastavljeni radovi na tom objektu. Radnici „Slovan progresa“ privode kraju zanatske radove unutar zgrade, kao što su krečenje i postavljanje podova. Parcela je ograđena, a preostaje još osim poslova manjeg obima da se ugrade i dva lifta.

Ono što treba da usledi jeste infrastrukturno opremanje. Finansiranje tog dela posla obaveza je opštine. U opštinskom budžetu za ovu godinu planirano je 14 miliona dinara za gradnju vodovodne mreže, potpornog zida i prilaznog puta od autobuske okretnice do vrtića u dužini od 110 metara, s tim što nije predviđeno da bude asfaltiran, nego samo nasut.

- U toku je javna nabavka, a otvaranje ponuda zakazano je za danas – kaže pomoćnica predsednika opštine Brigita Dimitrijević. - Ukoliko ne bude prigovora na izbor, procedura i potpisivanje ugovora sa izvođačima bi mogli biti gotovi u drugoj polovini jula.

Od infrastrukturnih radova izgradnja kanalizacione mreže je još uvek enigma. Opština očekuje od „Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo“ novac za to, ali ako ih ne bude dobila, primeniće rezervnu opciju.

- Cela investicija koja obuhvata gradnju mreže od vrtića, duž Ulice Vorosovo do Belila sa crpnom stanicom, košta 12 miliona dinara, pri čemu je naše učešće dva miliona dinara – napominje Dimitrijevićeva. - U slučaju da nam te pare ne budu odobrene, odustaćemo od kanalizacije i gradiće se septička jama našim novcem, a time će stanovnici Vorosova i dalje biti uskraćeni za priključivanje na mrežu, jer je kanalizacija tako projektovana da se mogu i oni povezati u sistem.

Prema mišljenju Dimitrijevićeve, postoje realne šanse da sve bude gotovo pre septembra ili najkasnije do polovine tog meseca, ali je nepoznanica ko će i kada opremiti objekat. Prema nezvaničnim informacijama, i opremanje i parterno uređenje trebalo je da padne na teret „Fond za kapitalna ulaganja“, ali se, izgleda, dalje od pregovora u tom pogledu nije otišlo.

Hoće li sremskokarlovački mališani od septembra krenuti u novi vrtić je ono što njihove roditelje najviše interesuje, kao i to da li će biti u njemu mesta za svu decu.

Direktor „Radosnog detinjstva“ Marko Grgurović kaže da zvanično nema nikakve informacije o tome dokle se stiglo sa gradnjom vrtića, pošto ga niko o tome ne obaveštava. Dodaje da je samo jednom i to na sopstvenu inicijativu otišao na gradilište.

- Činjenica je da se mi nećemo useljavati ni u jedan objekta koji nema upotrebnu dozvolu i nije opremljen – kaže Grgurović. - Želja predškolske ustanove je da proširi svoje kapacitete, ali teško je o tome govoriti u ovom trenutku.

Gradanja vrtića, započeta u julu 2012. godine, sa dodatnim radovima, zbog kojih je i prolongiran završetak, između ostalog, košta 121, 5 miliona dinara. Od toga je 109 miliona dinara obezbedio Fond za kapitalna ulaganja, a 12 miliona lokalna samouprava.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...