INFONET-468X60-BANNER

Dogovor Rusije i Austrije o „Južnom toku“

25.06.2014. | Tanjug

Generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV Gerhard Rois i šef „Gasproma“ Aleksej Miler potpisali su u Beču ugovor o izgradnju austrijskog dela gasovoda „Južni tok“. Dogovoreno je da ruski gas kroz „Južni tok“ od 2017. bude dopreman u Austriju. Inače sporazum je potpisan i pored otpora Evropske komisije, na čiji pritisak je Bugarska nedavno odustala od izgradnje „Južnog toka“.

- Radi se o investiciji u bezbednost snabdevanja Evrope energijom – poručio je šef OMV Rois. - „Južni tok“ je u potpunoj saglasnosti sa evropskim pravom.

Povodom otpora Evropske komisije, Miler ukazuje da veliki projekti poput ovog, u realizaciji, uvek moraju da se bore sa nekim pitanjima koja moraju biti rešena. On je podvukao da to nema nikakav uticaj na pridržavanje rokova. Miler je istakao da je sa Evropskom komisijom u konstruktivnom dijalogu i da je u nedeljnom, ako ne i dnevnom ličnom ili telefonskom kontaktu sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom.

Rois je naglasio da nema alternative gasu i da nuklearna energija ne dolazi u obzir za Austriju, a da vetroparkovi nisu dovoljni za zamenu gasa.

- Nama je potreban gas za 900.000 domaćinstava, koja se greju na gas. Potreban nam je taj gas i za našu industriju i kao OMV u obavezi smo da budemo dobavljač od poverenja za naše korisnike – objasnio je Rois.

On je kazao da mora biti jasno da je Evropi potreban ruski gas i da će u budućnosti trebati još više ruskog gasa nego danas, jer proizvodnja gasa u Evropi opada.

„Gasprom“ se, prema njegovim rečima, u proteklih pet decenija pokazao kao pouzdan partner u isporuci gasa i važno je da se gradi saradnja za narednih pet decenija.

Putin: Sporazum o „Južnom toku“ odličan izbor

Sporazum austrijske kompanije OMV i ruskog „Gasproma“ o izgradnji Južnog toka je „odličan i efikasan izbor“, izjavio je u Beču predsednik Rusije Vladimir Putin i dodao da taj projekat nije usmeren ni protiv koga, već predstavlja ostvarenje interesa.

- Mi nikada ne radimo protiv nekoga – poručio je ruski predsednik u izlaganju u „Privrednoj komori Beča“.

On je istakao da će izgradnjom Južnog toka čvorište „Baumgarten“ u Beču postati najveće na evropskom kontinentu, i time ključni energetski čvor. Predsednik Rusije Vladimir Putin ukazao je da nijedna zemlja ne mora da se plaši zavisnosti od ruskog gasa. On je, u izlaganju  rekao da postoji međusobna zavisnost, i da to je osnova stabilnosti. Putin je ukazao da evroazijska privredna unija Rusije, Belorusije i Kazahstana stupa na snagu 2015. godine, i da će stvoriti bolje uslove i za austrijska preduzeća. On je, takođe, izrazio uverenje da su razgovori u Beču bili uspešni i korisni za dalje odnose.

- Austrija je tradicionalno važan i pouzdan partner Rusije – kazao je Putin dodajući da je protekle godine robna razmena porasla za pet odsto.

Novak: Problemi oko „Južnog toka“ u Bugarskoj rešivi

Ministar energetike Rusije Aleksandr Novak uveren je da će problemi izgradnje gasovoda „Južni tok“ u Bugarskoj biti rešeni i da će projekat biti realizovan po planu.

- Pitanje („Južnog toka“) u Bugarskoj ima operativni karakter, ono treba da se reši između preduzeća koja su osnovale zajedničku projektnu kompaniju i sprovode dalje aktivnosti za izbor izvođača radova – ukazao je Novak.

On je, kako prenosi Itar tas, naglasio da su sva ta pitanja rešiva. Novak je takođe rekao da se Mađarska obratila „Gaspromu“ s molbom za povećanje obima gasa za punjenje njenih podzemnih skladišta.

- Sreo sam se sa mađarskim ministrom energetike i on je zamolio da povećamo obim isporuka za mađarska podzemna skladišta gasa – naveo je on i dodao da Gasprom sada razmatra to pitanje.

Ministar je takođe izrazio uverenost da će ruska gasna kompanija pozitivno odgovoriti na molbu mađarske strane. Novak smatra da „punjenje gasom evropskih skladišta tokom letnjeg preioda može rešiti pitanja mogućeg neoivlašćenog uzimanja gasa od strane Ukrajine“. Posebno je naglasio da se pitanje mogućeg uzimanja gasa prati svaki dan, ali da do toga nije došlo.

- Sada je situacija takva da Ukranija može da opstane bez ruskog gasa, na račun proizvodnje gasa i ranije uskladištene količine – ukazao je ruski ministar.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;