„Potisje Kanjiža“ stabilno posluje

09.04.2014. | Dnevnik

Najveća firma u kanjiškoj opštini i vodeći srpski proizvođač keramičkih crepova AD „Potisje Kanjiža“, u sastavu austrijskog koncerna „Tondah“, u prošloj godini je prodao 48 miliona komada raznih crepova, od čega 60 odsto izvozom na inostrano tržište.

I pored teškoća koje prate industriju građevinskog materijala, fabrika iz Kanjiže upošljava 450 radnika, stabilno posluje, a stekla je pravo da i naredne godine koristi „eko-znak“.

Iz AD „Potisju Kanjiža“ saopšteno je juče da će na predstojećem  40. međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu od 8. do 12.aprila predstaviti svoju bogatu ponudu krovnih sistema. Ovakvi sistemi pružaju preko 400 mogućnosti za kvalitetno rešavanje, bilo da su u pitanju novi krovovi ili je reč o sanaciji ili rekonstrukciji starih.

Rukovodilac promotivnih aktivnosti Aleksandar Beronja najavljuje da će renomirani proizvođač predstaviti novitete u proizvodnji vučenih crepova iz porodice biber crepova, modeli „šindra plus“ i „šindra plus natura“, specijalno razvijenih za pokrivanje objekata sa tradicionalnim stilom gradnje, naročito u brdsko-planinskim predelima od posebnog značaja za zemlju, kao što su nacionalni parkovi, parkovi i rezervati prirode.

Beronja naglašava da dizajn novih crepova na gotovom krovu neodoljivo potseća na drvenu šindru, što je bila dobra preporuka da se ovaj novitet uvrsti u urbanističko planska dokumenta Nacionalnog parka Kopaonik, u kojem je uoči prethodne skijaške sezone njime obnovljen krov Planinarskog doma „Rtanj“, stradao u požaru prošlog leta.

Beronja dodaje da posle izvesnog prekida kanjiška fabrika ponovo proizvodi crep „orijental“, poznatiji kao ćeramida, te da su u kompaniji učinili posebne napore da se ponovo uvrsti u proizvodnju, a namenjen je gotovo isključivo za obnovu krovova kulturne baštine.

Prema rečima Beronje uslišene su molbe zaštitara koji su u proteklom periodu muku mučili sa uvoznom ćeramidom lošeg kvaliteta, nepogodnom za naše klimatske uslove. Na ovaj način obeležiće se i dve decenije uspešne saradnje sa Republičkim i Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture formulisane poveljom o saradnji koja je potpisana 1994. u Sremskim Karlovcima.

Novitet iz pogona kanjiške fabrike je i proizvodnja „step-klinker“ keramičkih podnih ploča, koje predstavljaju idealno rešenje za popločavanje terasa, kolskih prilaza, baštenskih staza i puteljaka, pošto su ekstremno otporne i neosetljive na habanje, klizanje, mraz, visoke temperature, mehaničke udare i razne hemikalije. Iz  „Potisja Kanjiža“ najavljuju da će ljubiteljima sajamskih popusta i akcijskih kupovina po promotivnim cenama ponuditi crep velikog formata „neptun“ u 20 nijansi boja, podržanih sa kompletno usaglašenom dodatnom opremom.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...