INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mali Iđoš dobija centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

16.07.2009. | eKapija

Opština Mali Iđoš planira izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naselja u toj opštini, a investicija se trenutno nalazi u fazi prikupljanja neophodnih dozvola i saglasnosti, od čega zavisi i plan izvođenja aktivnosti.

Prema idejnom projekatu koji je izradio novosadski "Hidrozavod dtd", planirani kapacitet postrojenja je 20.000 ES (ekvivalent stanovnika), a vrednosti investicije procenjena je na 235 miliona dinara.

- Za prečišćavanje otpadnih voda usvojen je mehaničko-biološki postupak. Mehanička faza prečišćavanja se sastoji od filtracije kroz rešetku i izdvajanja peska, dok biološka faza prečišćavanja obuhvata biološko prečišćavanje aktivnim muljem sa nitrifikacijom- objasinili su za "eKapiju" u opštini Mali Iđoš.

Naselja Mali Iđoš i Lovćenac raspolažu minikompaktnim postrojenjima za prečišćavanje koji nisu u funkciji, tako da se otpadna voda upušta u rečicu Krivaju bez prečišćavanja. Na ostalim delovima naselja otpadne vode se odvode u nepropisno izvedene septičke jame. Na ovaj način direktno se ugrožava kvalitet podzemnih voda i životna sredina uopšte, a investicija bi trebalo da smanji efekat zagađenja, poručili su iz Opštine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;