INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dozvole za izgradnju od 3 milijardi evra

19.02.2014. | Beta

Ministar građevinarstva u ostavci Velimir Ilić izjavio je da je njegovo ministarstvo lane izdalo dozvole za infrastrukturne poslove vrednosti tri milijarde evra. Ilić je na skupu o mogućnostima ulaganja, u "Privrednoj komori Beograda" pozvao investitore koji imaju problema s dobijanjem građevinskih dozvola, a da su imovinsko-pravni odnosi rešeni, da se jave Ministarstvu građevinarstva da bi se postupak završio u kratkom roku.

Ministar je izrazio žaljenje što predlog novog zakona o planiranju i izgradnji nije izglasan po hitnom postupku, pre kraja prošle godine, navodeći da je do zastoja u njegovom stvaranju došao pre svega zbog mnogobrojnih primedbi Ministarstva privrede koje su morale da se uvaže.

Prema njegovim rečima, nacrt novog zakona o planiranju i izgradnji, koji bi pored ostalog ubrzao donošenje građevinskih dozvola, nova vlada i Skupština mogle da usvoje odmah nakon izbora, jer je dobio sve saglasnosti i dozvole, uključujući i uvažene primedbe Ustavnog suda Srbije.

Ilić šansu za razvoj domaće građevinske industrije vidi i u projektu energetske efikasnosti, za koji je "Svetska banka" u početnoj fazi spremna da izdvoji, kako je naveo, 100 miliona evra povoljnih kredita, a što bi procenjuje se omogućilo zapošljavanje oko 50.000 građevinara na poboljšanju izolacije objekata i uštedi energije.

On je naveo da je ta finansijska institucija zainteresovana i za pomoć u takozvanoj urbanoj komasaciji i urbanoj regeneraciji gradova, što podrazumeva izgradnju na decenijama napuštenim prostorima unutar užeg gradskog jezgra. Ilić je kazao da bi takva izgradnja bila brža, ali i 30 do 40 odsto jeftinija od klasične izgradnje, na novim lokacijama, pre svega zbog postojanja komunalne infrastrukture.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;