Ilić: Uspeh legalizacije zavisiće od opština

18.02.2014. | Tanjug

Ministar građevine Velimir Ilić najavio je danas da će do kraja ovog meseca biti poznat ukupan broj podnetih zahteva za legalizaciju, kao i cenovnici lokalnih samouprava za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Ilić je rekao da će od opština zavisiti koliko će biti uspešna predstojeća legalizacija na osnovu novog Zakona o legalizaciji objekata, s obzirom da one same sada određuju visinu naknada i olakšice za legalizovanje objekata.

- Ako je opštinama u interesu da budu dobre sa svojim građanima i da što više objekata legalizuju, onda će smanjtii cenu legaliazcije, a ako podignu cene, onda ništa neće uraditi – rekao je Ilić novinarima u "Privrednoj komori Beograda", gde je razgovarao sa privrednicima o najvažnijim projektima za pokretanje beogradske privrede.

Prema nekim procenama, za celu Srbiju je podneto oko 100.000 novih zahteva za legalizaciju objekata. Rok za podnošenje zahteva za legalizaciju po Zakonu o legalizaciji objekata istekao je 29. januara, kao i rok dat lokalnim samoupravama da utvrde visinu naknada i umanjenja.

Opštine su bile u obavezi da u roku od sedam dana, računajući od dana prijema dopisa Ministarstva građevine informišu ministarstvo o tome da li su donele odluke o određenim olakšicama odnosno vrstama umanjenja i rokovima plaćanja legalizacije. Lokalne samouprave će zajedno sa brojem novih zahteva morati ministarstvo da obaveste i koliko ukupno zahteva za legalizaciju imaju – novih i starih. Prema podacima iz 2010. godine, u Beogradu je bilo oko 180.000 nelegalno sagrađenih objekata.

Zakon o legalizaciji objekata je stupio na snagu 1. novembra i predvideo je rok od 90 dana za podnošenje zahteva za legalizaciju i donošenje cenovnika legalizacije na lokalnom novou.

Do 11. marta 2010. podneti su zahtevi za legalizaciju oko 700.000 objekata u zemlji, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u Srbiji ima ukupno oko 1,3 miliona objekata neupisanih u katastar.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...