INFONET-468X60-BANNER

Ilić: Uspeh legalizacije zavisiće od opština

18.02.2014. | Tanjug

Ministar građevine Velimir Ilić najavio je danas da će do kraja ovog meseca biti poznat ukupan broj podnetih zahteva za legalizaciju, kao i cenovnici lokalnih samouprava za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Ilić je rekao da će od opština zavisiti koliko će biti uspešna predstojeća legalizacija na osnovu novog Zakona o legalizaciji objekata, s obzirom da one same sada određuju visinu naknada i olakšice za legalizovanje objekata.

- Ako je opštinama u interesu da budu dobre sa svojim građanima i da što više objekata legalizuju, onda će smanjtii cenu legaliazcije, a ako podignu cene, onda ništa neće uraditi – rekao je Ilić novinarima u "Privrednoj komori Beograda", gde je razgovarao sa privrednicima o najvažnijim projektima za pokretanje beogradske privrede.

Prema nekim procenama, za celu Srbiju je podneto oko 100.000 novih zahteva za legalizaciju objekata. Rok za podnošenje zahteva za legalizaciju po Zakonu o legalizaciji objekata istekao je 29. januara, kao i rok dat lokalnim samoupravama da utvrde visinu naknada i umanjenja.

Opštine su bile u obavezi da u roku od sedam dana, računajući od dana prijema dopisa Ministarstva građevine informišu ministarstvo o tome da li su donele odluke o određenim olakšicama odnosno vrstama umanjenja i rokovima plaćanja legalizacije. Lokalne samouprave će zajedno sa brojem novih zahteva morati ministarstvo da obaveste i koliko ukupno zahteva za legalizaciju imaju – novih i starih. Prema podacima iz 2010. godine, u Beogradu je bilo oko 180.000 nelegalno sagrađenih objekata.

Zakon o legalizaciji objekata je stupio na snagu 1. novembra i predvideo je rok od 90 dana za podnošenje zahteva za legalizaciju i donošenje cenovnika legalizacije na lokalnom novou.

Do 11. marta 2010. podneti su zahtevi za legalizaciju oko 700.000 objekata u zemlji, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u Srbiji ima ukupno oko 1,3 miliona objekata neupisanih u katastar.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;