Soči: Spski radnici u lošim uslovima čekaju isplatu

14.01.2014. | Novosti

Još oko 1.000 srpskih građevinskih radnika ostalo je u Sočiju i okolini, a na gradilištu koje sam obišao u Veseloju još oko 120. Oni žive u dosta lošim uslovima, ali su voljni da završe posao i sačekaju isplatu. Imamo obećanje ruskih poslodavaca da će novac i dobiti, potvrdio je konzul Srbije pri našoj ambasadi u Moskvi Milan Živković.

On je obišao jedno od gradilišta posle poziva u pomoć koji su uputili radnici iz Srbije još pre Nove godine, žaleći se na nehumane uslove rada, oduzimanje pasoša, gladovanje i uskraćivanje plata. Po povratku, objašnjava da su naši radnici sa gradilišta sa kog su došle poslednje pritužbe smešteni u zgradama koje završavaju.

- Osim naših ima i osamdesetak drugih radnika, i svi spavaju po spratovima, u grubo omalterisanim stanovima, sa prozorima i strujom, na priručnim ležajima. To su zgrade na kojima još nisu urađeni molerski i drugi radovi. Okolo, na gradilištu je blato i šut, ali radnici su raspoloženi da završe posao jer im je po okončanju obećana zarada. Ogroman problem im predstavlja održavanje lične higijene, jer su se kontejneri sa priručnim tuševima odavno pokvarili – navodi konzul.

Živković dodaje da svi naši radnici imaju kod sebe pasoše i da mogu da napuste gradilište kad god žele. Imaju obezbeđenu i hranu. Do nekog trenutka su dobijali i akontacije, ali je onda isplata zastala. Neki su, uplašeni da od para neće biti ništa, pohitali ka Srbiji (njih četrdesetak), dok su drugi ostali.

- Ovo nije prvi put da smo kontaktirali i sa našim radnicima i sa ruskim poslodavcima. Princip je taj da ruski investitor angažuje izvođače, a ovi podizvođače. Mnogi preduzimači su iz Srbije. Investitori tvrde da akontacije isplaćuju redovno preko podizvođača radnicima, ali očigledno da nije bilo dovoljno kontrole da li su te pare do radnika i stigle – kaže Živković.

Takođe, dodaje da su ruski izvođači obećali da će radnici dobiti plate čim radovi budu završeni i zgrade tehnički primljene. Tada će investitori isplatiti ostatak:

- Imamo obećanje da će novac biti isplaćen i onima koji su ostali i onima koji su napustili gradilište, naravno za period koliko su radili. Ceo posao kasni, a trebalo je da bude završen do 15. decembra, pa je prolongiran za kraj godine, jer su mnogi nezadovoljni napustili gradilište, a sada je procena radnika da će biti kraj 25. januara. Dotle ćemo biti u kontaktu sa svima, i sa ruskim poslodavcima, i sa radnicima, i sa našim podizvođačima, jer mi smo predstavnici svih naših građana u Rusiji. I nijednog nećemo ostaviti na cedilu – obećava konzul.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...
Rajko 05.02.2021.
Haos u mirnom stambenom elitnom delu opšti...