INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Soči: Spski radnici u lošim uslovima čekaju isplatu

14.01.2014. | Novosti

Još oko 1.000 srpskih građevinskih radnika ostalo je u Sočiju i okolini, a na gradilištu koje sam obišao u Veseloju još oko 120. Oni žive u dosta lošim uslovima, ali su voljni da završe posao i sačekaju isplatu. Imamo obećanje ruskih poslodavaca da će novac i dobiti, potvrdio je konzul Srbije pri našoj ambasadi u Moskvi Milan Živković.

On je obišao jedno od gradilišta posle poziva u pomoć koji su uputili radnici iz Srbije još pre Nove godine, žaleći se na nehumane uslove rada, oduzimanje pasoša, gladovanje i uskraćivanje plata. Po povratku, objašnjava da su naši radnici sa gradilišta sa kog su došle poslednje pritužbe smešteni u zgradama koje završavaju.

- Osim naših ima i osamdesetak drugih radnika, i svi spavaju po spratovima, u grubo omalterisanim stanovima, sa prozorima i strujom, na priručnim ležajima. To su zgrade na kojima još nisu urađeni molerski i drugi radovi. Okolo, na gradilištu je blato i šut, ali radnici su raspoloženi da završe posao jer im je po okončanju obećana zarada. Ogroman problem im predstavlja održavanje lične higijene, jer su se kontejneri sa priručnim tuševima odavno pokvarili – navodi konzul.

Živković dodaje da svi naši radnici imaju kod sebe pasoše i da mogu da napuste gradilište kad god žele. Imaju obezbeđenu i hranu. Do nekog trenutka su dobijali i akontacije, ali je onda isplata zastala. Neki su, uplašeni da od para neće biti ništa, pohitali ka Srbiji (njih četrdesetak), dok su drugi ostali.

- Ovo nije prvi put da smo kontaktirali i sa našim radnicima i sa ruskim poslodavcima. Princip je taj da ruski investitor angažuje izvođače, a ovi podizvođače. Mnogi preduzimači su iz Srbije. Investitori tvrde da akontacije isplaćuju redovno preko podizvođača radnicima, ali očigledno da nije bilo dovoljno kontrole da li su te pare do radnika i stigle – kaže Živković.

Takođe, dodaje da su ruski izvođači obećali da će radnici dobiti plate čim radovi budu završeni i zgrade tehnički primljene. Tada će investitori isplatiti ostatak:

- Imamo obećanje da će novac biti isplaćen i onima koji su ostali i onima koji su napustili gradilište, naravno za period koliko su radili. Ceo posao kasni, a trebalo je da bude završen do 15. decembra, pa je prolongiran za kraj godine, jer su mnogi nezadovoljni napustili gradilište, a sada je procena radnika da će biti kraj 25. januara. Dotle ćemo biti u kontaktu sa svima, i sa ruskim poslodavcima, i sa radnicima, i sa našim podizvođačima, jer mi smo predstavnici svih naših građana u Rusiji. I nijednog nećemo ostaviti na cedilu – obećava konzul.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;