INFONET-468X60-BANNER

Obnova bloka u Termoelektrani "Kostolac B"

08.07.2009. | Beta

Javno preduzeće "Termoelektrane" i kopovi "Kostolac" potpisalo je danas (8. jul 2009. godine) sa Institutom "Mihajlo Pupin" ugovor o obnovi drugog bloka u teromolektrani "Kostolac B", vredan 492 miliona dinara.

Kako je rečeno nakon potpisivanja ugovora, Institut će u okviru prilagođavanja merno-regulacionog i upravljačkog sistema na bloku snage 350 megavata, isporučiti i ugraditi opremu koja će biti puštena u probni rad najkasnije do decembra 2010. godine.

Direktor kostolačkih termoelektrana i kopova Dragan Jovanović kazao je novinarima da će obnovom biti stvoreni uslovi za produženje radnog veka bloka za 150.000 sati.

On je naveo da se ugovorom zvanično ulazi u projekte sveobuhvatne obnove oba bloka termoelektrane "Kostolac B".

- To su samo prvi projekti u okviru ulaganja koja nas očekuju do 2020. godine. Dve obnove i projekti zaštite životne sredine koji su u toku, vredeće više od 300 miliona evra. Novac za to će najvećim delom obezbediti "Elektroprivreda Srbije" - kazao je Jovanović.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić rekao je da je ugovor sa Institutom "Mihajlo Pupin" rezultat inicijative tog ministarstva i EPS da se prilikom realizacije projekata u energetici što više angažuje domaća elektro-mašinogradnja.

Škundrić je naveo da se u toku kapitalni investicioni radovi na rekonstrukciji hidrocentrala "Đerdapa 1" i "Bajina Bašta".

- Cilj je da Srbija u narednih nekoliko godina postane lider u proizvodnji i značajan izvoznik električne energije u jugoistočnoj Evropi - kazao je ministar.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;