Obnova bloka u Termoelektrani "Kostolac B"

08.07.2009. | Beta

Javno preduzeće "Termoelektrane" i kopovi "Kostolac" potpisalo je danas (8. jul 2009. godine) sa Institutom "Mihajlo Pupin" ugovor o obnovi drugog bloka u teromolektrani "Kostolac B", vredan 492 miliona dinara.

Kako je rečeno nakon potpisivanja ugovora, Institut će u okviru prilagođavanja merno-regulacionog i upravljačkog sistema na bloku snage 350 megavata, isporučiti i ugraditi opremu koja će biti puštena u probni rad najkasnije do decembra 2010. godine.

Direktor kostolačkih termoelektrana i kopova Dragan Jovanović kazao je novinarima da će obnovom biti stvoreni uslovi za produženje radnog veka bloka za 150.000 sati.

On je naveo da se ugovorom zvanično ulazi u projekte sveobuhvatne obnove oba bloka termoelektrane "Kostolac B".

- To su samo prvi projekti u okviru ulaganja koja nas očekuju do 2020. godine. Dve obnove i projekti zaštite životne sredine koji su u toku, vredeće više od 300 miliona evra. Novac za to će najvećim delom obezbediti "Elektroprivreda Srbije" - kazao je Jovanović.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić rekao je da je ugovor sa Institutom "Mihajlo Pupin" rezultat inicijative tog ministarstva i EPS da se prilikom realizacije projekata u energetici što više angažuje domaća elektro-mašinogradnja.

Škundrić je naveo da se u toku kapitalni investicioni radovi na rekonstrukciji hidrocentrala "Đerdapa 1" i "Bajina Bašta".

- Cilj je da Srbija u narednih nekoliko godina postane lider u proizvodnji i značajan izvoznik električne energije u jugoistočnoj Evropi - kazao je ministar.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?