INFONET-468X60-BANNER

Stambeni fond u jako lošem stanju

01.10.2013. | Ozon Press

Učesnici kampanje "Otkriti energiju – energetska efikasnost" održali su u Čačku javnu debatu kao završnicu tog projekta, koji je započet još 2009. godine. Na tribini su građanikao i proizvođači opreme informisani sa pravilnicima o energetskoj efikasnosti u okviru Zakona o planiranju i izgradnji, kao i kak na najlakši i najjeftiniji način u nekoj faznoj izgradnji svoje objekte mogu da prilagode što više normama energetske efikasnosti.

Anita Mraović, menadžer pojekta, kaže da je stanje u stambenom fondu u Srbiji jako loše kada je u pitanju energetska efikasnost. Prema dosadašnjim analizama najveći problem na zgradama je dotrajala stolarija, dok je na kućama glavni uzročnik gubitka toplote nedostatak izolacije.

- U okviru projekta smo uradili termovizijske snimke objekata. Pred kraj ovog samog procesa fotografisanja i sertifikovanja objekata uvideli smo da je stanje u stambenom fondu u Srbiji jako loše i to možemo da vidimo na ovim fotografijama. Najveći problem su prozori odnosno spoljašnja stolarija gde su gubici i do 10 stepeni na fasadi, što znači da u toku zime gde vi grejete objekat  na 22 stepena, morate da grejete na 32 stepena da bi ste postigli temperaturu od 22 stepena. To su uglavnom objekti sa lošom stolarijom, gde su jednostruka stakla, koja imaju određeni vek trajanja i vreme je da se ta stolarija zameni. Kod porodičnih objekata veliki su gubici kod kuća koje nemaju spoljnu izolaciju, a veliki gubici energije su i na nadprozornim gredama i međuspratnoj konstrukciji – kaže Anita Mraović.

Zoran Drinjaković, načelnik Odeljenja za komunalno stambene poslove i urbanizam u Gornjem Milanovcu, kaže da su efekti uvođenja energetske efikasnosti veoma brzo vidljivi i da se to ogleda pre svega u uštedi energije.

- Opština Milanovac je započela sa primenom mera energetske efikasnosti. Uradili smo nekoliko elaborate i svi projekti koje u budućnosti planiramo da radimo, poput Doma kulture, zgrade opštine biće rekonstruisane u skladu sa merama energetske efikasnosti. Ove mere su već dale rezultate. Na primer, potrošnja gasa koji se koristi za grejanje zgrade smanjeno je za preko 25 procenata samo zamenom stolarije, i zato očekujemo da će se te investicije brzo otplatiti – kaže Drinjaković.

Debatu u Čačku zajednički su organizovali Grad Čačak i opština Gornji Milanovac, a cilj je povezivanje fizičkih i pravnih lica  kako bi iskoristili sve moguće benefite u ovoj oblasti.

- Grad Čačak i opština Gornji Milanovac zajednički organizuju debatu Energetska efikasnost u zgradarstvu. Današnja debata je kruna našeg jednogodišnjeg rada koji je podrazumevao rad na terenu i izradu pet tipskih elaborata za pet objekata tipskog karaktera u Čačku i Gornjem Milanovcu. Ovom današnjom debatom zaokružujemo naš projekat i želimo da pozovemo fizička i pravna lica, da spojimo javni i privatni sektor, da zajedničkim snagama učestvuju i sarađuju kako bi iskoristili sve moguće benefite u ovoj oblasti. Stambena agencija grada svim građanima je na raspolaganju ukoliko imaju neke dileme ili pitanja u vezi ove oblasti – rekla je Brankica Jelić, koordinator tima za Čačak u okviru projekta "Otkriti energiju – energetska efikasnost".

U realizaciju projekta energetske efikasnosti bila su uključena 33 grada u Srbiji, a podržao ga je Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, kao i nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;