Paraćinci rekonstruišu Sunčani trg i podzemnu garažu

15.08.2013. | E-kapija

Nadomak novog Kulturnog centra, uz obalu reke Crnice, Paraćinci će uskoro dobiti i dugoočekivani Sunčani trg. Sadašnji plato, između Kulturnog centra, stambeno-poslovne zgrade i hotela, biće rekonstruisan i preuređen u moderan gradski trg. Za izgled tog dela grada, bio je raspisan i konkurs za najbolje idejno rešenje, na kome je odabran predlog "Forma Antike".

 

Budući izgled trga

Sada je raspisan tender za izradu projekta sanacije ovog trga, površine oko 10 ari, a posao je poveren preduzeću "ProArh", koje je radilo na osnovu idejnog rešenja. Projektanti iz Aleksinca predstavili su prošle nedelje koncept Glavnog projekta, a kako se saznaje u Direkciji za izgradnju opštine Paraćin, celokupan projekat će biti gotov u naredne dve nedelje.

Takođe, osim uređenja Sunčanog trga, projekat se odnosi na saniranje i preuređenje podzemne garaže. Projekat koji je studio "ProArh" predstavio predstavnicima lokalne samouprave, predviđa iskorišćenje postojeće konstrukcije garaže, ali i rušenje sadašnje lake ploče i postavljanje armirane betonske ploče.

Bilo bi neophodno da se deo grede postojeće konstrukcije garaže proširi i produži, treba ojačati nekoliko temelja, a sve bi to koštalo oko 5 miliona dinara. Uređenje trga bi bilo po modelu sunačnog sata, sa polukruznim klupama, travnatim površinama, niskim rastinjem. Na trgu bi bila fontana, podno osvetljenje, i nova rasveta tri jarbola i reklamni pano. Sve to, ukupno bi koštalo oko 13 miliona dinara, ali postoji mogućnost da cena bude i manja, ukoliko se investitor odluči za jeftiniju rasvetu.

 

Budući izgled fontane

 

Podno osvetljenje platoa

Na prezentaciji koja je organizovana u Paraćinu, projektantima je postavljeno i pitanje zašto se preko postojeće ploče garaže ne postavi još jedna, već je predviđeno rušenje i postavljanje druge. No, kako su arhitekte iz "ProArha" objasnile, to bi zapravo bila skuplja varijanta, zbog podizanja konstrukcije i nivoa platoa.

Bilo je i mišljenja da će postojeće rešenje onemogućiti izvođenje koncerata i predstava na platou, jer nema dovoljno slobodnog prostora ni mesta za sedenje. Projektanti su objasnili da su radili na osnovu idejnog rešenja koje su dobili, kao i da na plato izlazi novi kulturni centar, koji ima dovoljno prostora za ove manifestacije.

Projekat Sunčanog trga podrazumeva i postavljanje tri jarbola visine 6 do 8 metara, sa rastojanjem od 1,6 metara, na jugozapadnoj strani. Takođe, osim javne rasvete uz kejsku stazu, biće postavljene i neobične podne svetiljke, na samom platou.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...