INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Moguć bankrot zbog atarskog puta

29.07.2013. | Danas

Opštini Titel preti bankrot ukoliko Vojvodinaput-Bačkaput naplati oko 130 miliona dinara za radove na izgradnji atarskog puta koji uglavnom nije u upotrebi. To preduzeće koje je svojevremeno privatizovao biznismen Milo Đurašković uručilo je opštini Titel poslednju opomenu pred tužbu, sa ispostavljenim računom i kamatama.

Radi se o izgradnji sporednog puta Titel-Mošorin, koju finansira Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine. Međutim, ta pokrajinska institucija nije uplaćivala opštini Titel rate od smene vlasti nakon prošlogodišnjih izbora. U slučaju da se dug prinudno naplati, opština Titel bi ostala gotovo bez polovine godišnjeg budžeta, a pritom je zadužena kod banaka za oko 100 miliona dinara.

Početak radova bio je pompezno najavljen 2007. godine. Danas, nakon hapšenja Mila Đuraškovića i raskida privatizacije, stanovnici jedne od najsiromašnijih opština u Vojvodini imaju samo dug i put kojim gotovo niko ne ide, pritom je od novembra do marta neupotrebljiv. Na izgradnji druma kroz njive insistirao je predsednik opštine u tri mandata, Milivoj Petrović, iako već postoji put koji povezuje ta mesta. Za izvođača je izabrana putarska firma u sastavu Nibens grupe kontroverznog Mila Đuraškovića. Najpre je 2007, uz učešće Fonda za kapitalna ulaganja, sklopljen ugovor za radove vredne 427 miliona dinara, a potom je potpisan i aneks, kojim je za 10 odsto uvećana cena. Fond za kapitalna ulaganja je tokom poslednjeg mandata Milivoja Petrovića isplatio preko 80 odsto vrednosti investicije.

- Priča o putu je promašena tema. Pitajte seljake šta misle o tome. Taj put kružno povezuje opštinu i vodi do 10.000 hektara obradive zemlje. Uostalom, u komasaciji je ostavljeno zemljište za taj koridor – kaže Milivoj Petrović.

Na sajtu Fonda za kapitalna ulaganja, u rubrici u kojoj su ostvareni projekti, naveden je i put Titel-Mošorin, ali u sekciji namenjenoj tom projektu nema nijednog podatka, ni dokumenta, nego samo tri fotografije. Vojvodinaput-Bačkaput, koja je privatizovana 2005, do 2011. poslovala je u okviru Nibens grupe Mila Đuraškovića. Agencija za privatizaciju je tada raskinula kupoprodajne ugovore za četiri preduzeća Nibens grupe, zbog neispunjavanja većeg broja ugovornih obaveza. Od tada je preduzeće u restruktiranju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;