"Porr" zainteresovan za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu

19.06.2013. | E-kapija

S obzirom na to da je Niš jedini grad u Srbiji koji ima urađen projekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda čija je izgradnja predviđena planom generalne regulacije i za šta postoji i izdvojeno zemljište, predstavnici "Porr"-a predstavili su svoj biznis plan izgradnje buduće fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Ukupna vrednost ovog projekta procenjena je na 235 miliona evra. Model finansiranja izgradnje postrojenja predviđa korišćenje bespovratnih sredstava fondova za zaštitu životne sredine Evropske unije u iznosu od 180 miliona evra ili 75% od ukupne sume, dok će 25% biti obezbeđeno kreditom Svetske banke za razvoj sa kamatom ne većom od 0,5%, za čiju bi realizaciju garancije podnela kompanija "Porr".

Projekat bi bio realizovan u 5 faza, prve četiri faze podrazumevaju upotrebu sredstava od 180 miliona evra iz evropskog fonda, dok bi se Grad Niš uključio u poslednjoj fazi kroz pomenuti kreditni aranžman.

Kako su naglasili predstavnici kompanije "Porr" izvođenje radova trajalo bi pet godina, a podizvođači bi bile firme iz Niša odnosno iz Srbije, čime bi veliki broj građevinskih kompanija sa ovih prostora bio uposlen.

Kako je rekao gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić, ovo je prvi sastanak sa predstavnicima "Porr"-a, sledeći koraci podrazumevaju prikupljanje neophodne dokumentacije koja će biti dostavljena resornom ministarstvu, tako da će se tek posle detaljne analize i sagledavanja koliko ovakva investicija može biti pre svega od koristi građanima Niša, odlučiti da li će se krenuti u ovaj veliki projekat.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...