Mihajlović: Lista investitora za male HE do kraja nedelje (video)

10.06.2013. | Tanjug

Rang lista investitora koji su se prijavili da grade male hidrolektrane (HE) na 317 lokacija u 17 opština u Srbiji je završena i biće poznata do kraja sledeće nedelje, najavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović. Komisija je završila rangiranje investitora i do kraja sledeće nedelje imaćemo kompletnu rang listu investitora, rekla je Mihajlović.

Ona je precizirala da Srbija za dve godine, kada budu izgrađene te male HE, može da očekuje novih 100 megavata snage iz mini HE, što znači i 600 do 1.000 novih radnih mesta, ali i pokretanje industrije. Mihajlović je istakla da je interes Srbije da pokrene još jedan javni poziv za ulaganja u male HE, na preostalnim, sigurnim lokacijama, za koje postoje svi neophodni podaci i dokumentacija.

Obnovljivi izvori energije su šansa da Srbija poveća energetsku bezbednost, to nije samo pitanje malih HE i vetroelektrana, već i biomase, istakla je ministarka i dodala da je plan da Srbija do 2020. godine ima i toplane koje će proizvoditi toplotnu, ali i električnu energiju, i koje će nam dati novih oko 600 megavata snage.

Osim velikog broja zainteresovanih investitora koji su se prijavili na prvi javni poziv Ministarstva energetike da grade male HE u Srbiji, što podrazumeva da im se struja 12 godina plaća po povlašćenim tarifama, radi afirmacije obnovljivih izvora energije, i Elektroprivreda Srbije (EPS) planira da ulaže u izgradnju i modernizaciju malih HE.

EPS planira izgradnju i modernizaciju 23 male hidroelektrane u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, na Drini, Ibru i Moravi, a posao će se realizovati iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u vrednosti od oko 45 miliona evra, najavljeno je iz EPS-a. Prvi tenderi za taj posao očekuju su do kraja ove godine.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...