Kako jedna zgrada utiče na celu planetu?

22.04.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila uz učešće nekoliko miliona ljudi širom sveta sa ciljem da podseti na probleme koje donosi neracionalno ponašanje čovečanstva prema životnoj sredini.

Zelena gradnja nastala je kao odgovor arhitekture, urbanizma i građevinske industrije na rastuće potrebe za očuvanjem prirodnih resursa, okruženja i zdravlja ljudi.

- Zelena zgrada smanjuje potrošnju vode i energije, unapređuje komfor za korisnike, ali njen uticaj tu se ne završava – kaže Marija Golubović, predsednik Saveta zelene gradnje.

Zelena zgrada ne zagađuje neposredno okruženje bukom, osvetljenjem, prašinom i hemijskim isparenjima i smanjuje pojavu urbanih "vrelih ostrva". Istovremeno, zelene zgrade čuvaju i šire okruženje korišćenjem lokalnih materijala sa poznatim sastavom i poreklom, smanjuju ukupan transport za snabdevanje i dolazak korisnika, smanjuju opterećenje infrastrukture upravljanjem otpada i otpadnih voda.

- Građevinarstvo je jedna od retkih grana industrije koja je ponudila tržištu održiva rešenja u okviru jasnih standarda koje možemo primeniti bilo gde na planeti već danas – zaključuje Golubović.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece