Opština Knić pokrenula inicijativu za obnovu proizvodnje gipsa u Lipnici

15.04.2013. | Danas

Rukovodstvo opštine Knić pokrenulo je inicijativu da se reaktivira, odnosno ponovo pusti u rad rudnik gipsa u selu Lipnica, o čemu je već razgovarano sa nadležnima u Ministarstvu rudarstva i prostornog planiranja i menadžmentom kompanije "Holcim", koja je, prilikom privatizacije cementare "Popovac", postala i vlasnik lipničkog rudnika.

Na sastanku sa ministrom rudarstva i prostornog planiranja Milanom Bačevićem i njegovim saradnicima, čelnici knićanske opštine istakli su želju lokalne samouprave i građana Knića da se ponovo pokrene eksploatacija i proizvodnja gipsa u rudniku u Lipnicu, koji je, voljom inostranih investitora, kompanije "Holcim", zatvoren pre desetak godina. Ponovno otvaranje lipničkog rudnika značajno bi, smatraju u Kniću, doprinelo prevazilaženju nezavidne ekonomsko-socijalne situacije u toj opštini.

U opštini Knić kažu da nadležni u Ministarstvu rudarstva i prostornog planiranja u načelu podržavaju inicijativu za obnavljanje rada rudnika gipsa u Lipnici, ali i konstatuju da je za realizaciju te ideje ipak neophodna saglasnost kompanije "Holcim".

- Razgovarali smo sa menadžmentom "Holcima", i oni su nam otvoreno rekli da nisu zainteresovani za ponovno otvaranje rudnika u Lipnici, jer im proizvodnja gipsa, koji bi oni koristili samo za sopstvene potrebe, a ne i za tržište, nije rentabilna. U toj kompaniji, međutim, nemaju ništa protiv da nađemo inostranu ili domaću firmu koja bi, uz podršku opštine i države, obnovila proizvodnju gipsa u Lipnici, i mi ćemo u narednom periodu raditi na tome – rekao je predsednik opštine Knić Borislav Busarac.

Zalihe sedam miliona tona

- Sigurni smo da bi proizvodnja gipsa za domaće i inostrano tržište bila rentabilna, i da bi korist od ponovnog otvaranja rudnika u Lipnici imala i naša opština i država. Zalihe u tom rudniku procenjuju se na oko sedam miliona tona gipsa, koji je, prema oceni stručnjaka, vrhunskog kvaliteta. Velika je šteta da takvo i toliko bogatstvo stoji neiskorišćeno, i zato ćemo učiniti sve što je u našoj moći da nađemo investitora koji će obnoviti proizvodnju gipsa u Lionici – kaže Busarac.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...