Ilić: Srpske kuće i za socijalno stanovanje (video)

11.03.2013. | Tanjug

Ministarstvo građevine i urbanizma finansiraće gradnju tradicionalnih srpskih kuća za potrebe socijalnog stanovanja, izjavio je danas ministar Velimir Ilić. Opštine će uskoro moći besplatno da dobiju kompletnu projektnu dokumentaciju, kao i građani koji privatno hoće da sagrade prave srpske kuće, čija će gradnja koštati oko 300 evra po kvadratu.

Ilić je rekao da je Ministarstvo građevine već objavilo konkurs za lokalne samouprave i počelo da finansira projekte za gradnju namenjenu socijalnom stanovanju, kao i da će u okviru tog programa biti finansijski podržana i gradnja autentičnih srpskih kuća.

"Meni je drago da su pojedini akademici i razna udruženja podržali ovu akciju i evo već u sredu sa njima imam sastanak. Oni su napravili svoj katalog i žele da nam pomognu", rekao je ministar građevine.

Ministarstvu su se, prema njegovim rečima, javile i neke međunarodne organizacije koje žele da učestvuju u finansiranju projekta gradnje srpskih kuća. Ililć je istakao da i UNESKO želi da podrži gradnju tradicionalnih srpskih kuća, koje su slične objektima koji su već po zaštitom te međunarodne organizacije.

"Mi moramo da vratimo naš identitet i imamo prepoznatljivu gradnju, da imamo srpski stil gradnje i zadržimo moravsku, vranjansku, vojvođansku, sremsku kuću, čuvene salaše... , ali i da vratimo dušu selu kroz te objekte", naglasio je Ilić.

Srbija ima, kako je rekao, prelepe manastirske konake kojima se divi ceo svet i zato bi tu gradnju trebalo preneti i na privatne objekte.

"Imamo, čak, projekat i za škole i opštine, obdaništa i druge državne objekte, kako bi mogli da izgledaju da bi predstavljali duh srpske arhitekture", naveo je Ilić.

On je istakao da će se u realizaciji tog projekta isključivo koristiti domaći građevinski materijali, a vodiće se računa i o savremenoj energetskoj efikasnosti.

Sekretar odbora za gradevinarstvo u PKS Goran Rodić je ranije izjavio da je sasvim izvodljivo da se prave vrlo kvalitetne takve kuće ako je reč o projektima tipske gradnje, koji podrazumevaju velike serije proizvodnje potrebnog materijala. PKS, prema rečima Rodića, podržava Ilićevu akciju projektovanja i gradnje autentičnih srpskih kuća, kao i svaku drugu inicijativu koja će oživeti građevinsku industriju i pomoći građanima da po pristupačnim cenama dođu do svog krova nad glavom.

Inženjerska komora Srbije je ranije pokrenula projekat "Lepa Srbija" da bi se poboljšao način gradnje kuća u duhu stare srpske arhitekture.

 
Share |

Komentari: 2

Dejan 27.03.2013 10.37.30

A koje je Vaše rešenje? Evo mog rešenja koje je proisteklo iz vašeg teksta.
Možda da svakom prosečnom Srbinu i onom ispod proseka ponudimo projekat El Arab-a, sa svim preslikanim rešenjima, a da arhitekte budu zadužene za copy-paste. Naravno ovi "ispod proseka" ne moraju da idu sa toliko spratova koliko ima El Arab.
Pošto nemamo "srpsku kuću", evo projekata hotela i svi zadovoljnji, svi uposleni, arhitekte, građevinci... posao će da cveta, a krajnji korisnici ... tek njihove sreće.

Ranko Tomić 17.03.2013 13.03.53

Kakva je ovo demagogija! Kakve crne "srpske kuće", to je nešto najgluplje što je ikad iko smislio, a smislio je pokojni Boža Petrović, a sada ove neznalnice nastavljaju po utabanoj stazi kvazi-arhitekture. Ne postoji nešto što se zove "srpska kuća", već postoje tipične kuće različitih krajeva (šumadijska, pomoravska, vojvođanska itd). Međutim, takve kuće su potpuno prevaziđene u svakom pogledu, a naročito tehnološki.

Dalje, ministar očigledno ne zna da je upravo pod patronatom ministarstva na čijem je sada čelu, u mandatu pre njegovog, donet pravilnik o energetskoj efikasnosti, koji maltene u potpunosti isključuje mogućnost korišćenja tzv. "tipskih projekata", jer se za svaku kuću mora uraditi provera energetske efikasnosti koja uključuje njenu orijentaciju u prostoru, položaj okolnih objekata itd.

Uostalom, gradnja kuća u Srbiji već sada košta oko 300 evra po kvadratu, tako da mi nije jasno šta se ovim postiže, osim što se dalje urušava arhitektonska struka - arhitekti su i do sada u Srbiji bili tu samo da obezbede "dokumentaciju", a svako je gradio kako je hteo, a nakon ovoga ni za to nećemo biti potrebni. U svakoj normalnoj zemlji bi ministar nakon ovakve izjave morao podneti ostavku.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...