INFONET-468X60-BANNER

Novi most na Dunavu u Novom Sadu

25.05.2009. | eKapija

Novi Sad, prema generalnom planu do 2021, treba da ima šest mostova, a za sada funkcionišu dva stalna i jedan privremeni most, što znatno usporava saobraćaj i razlog je brojnih problema.

Iz tih razloga, grad je inicirao izgradnju novog mosta i saobraćajnice preko Dunava duž trase bivše železničke pruge sa tunelom ispod Petrovaradinske tvrđave, od Preradovićeve ulice u Petrovaradinu do Bulevara cara Lazara u Novom Sadu, objasnio je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, dodajući da će izgradnja tog mosta krenuti početkom 2010. godine.

Prvi gradski most, koji će nići na stubovima nekadašnjeg železničkog mosta Franca Jozefa, trenutno se nalazi u fazi izrade idejnog projekta i neophodnih studija, a posao je poveren konzorcijumu firmi "Ponting" Maribor, "DDC" Ljubljana i Centar za puteve Vojvodine Novi Sad.

- Nova saobraćajnica znatno će rasteretiti saobraćaj kroz strogi centar grada i izmestiti ga iz podgrađa Petrovaradinske tvrđave. Time će se povećati bezbednost i brzina odvajanja preko Dunava- rekao je Pavličić prilikom predstavljanja projekta novog mosta na Slovenačkoim poslovnom klubu, koji je ovog puta održan u Master centru Novosadskog sajma.

Prema pobedničkom idejnom rešenju, širina mosta biće 23 metra, što je gabarit vrlo sličan onom koji ima Most slobode, a raspon luka će biti 170 m. Prilazna petlja sa novosadske strane biće rešena tako da se omogući nesmetan protok saobraćaja i da što manje zahvati obližnji park. Tunel će možda biti pomeren malo u desno u odnosu na postojeći, kako bi se očuvao izgled Petrovaradinske tvrđave zajedno sa stenom na kojoj je ona postavljena, a to rešenje će biti zadatak glavnog projektanta.

Više čitajte na eKapiji.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;