INFONET-468X60-BANNER

Za regionalnu deponiju u Subotici obezbeđeno 21 miliona evra

20.02.2013. | E-kapija

Za izgradnju regionalne deponije za sedam opština na severu Srbije obezbeđeno je 21 miliona evra. Početak rada regionalnog sistema za upravljanje otpadom, ako sve bude išlo prema planovima, očekuje se do kraja 2017. godine.

- Obezbeđen je novac za izgradnju deponije, kao i za izgradnju svih pratećih objekata u sklopu regionalnog sistema za upravljanje otpadom. Vlada Srbije je obezbedila 4 miliona evra, dok je 17 miliona evra pristiglo iz IPA fondova. Srbija tim novcem ne raspolaže samostalno, već će tendere sprovoditi Delegacija EU u Srbiji – rekla je Andrea Kikić, direktorka preduzeća "Regionalna deponija" Subotica.

Delegacija Evropske unije u našoj zemlji početkom februara je na sajtu objavila najavu tendera za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom za region Subotice. Kako je navedeno, građevinski radovi obuhvatiće izgradnju tela deponije, postrojenje za separaciju, postrojenje za kompostiranje, puteve, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i nabavku neophodne opreme za deponiju. U martu će biti održan sastanak sa Delegacijom EU i tada će biti poznati detalji u vezi sa raspisivanjem tendera i izgradnju deponije.

- Krajem decembra prošle godine su Kancelarija za Evropske integracije i Delegacija EU u našoj zemlji potpisale sporazum prema kom bi za dve godine trebalo da se završi tenderska procedura, a za izgradnju je ostavljeno tri godine. Prvo će biti raspisani tenderi za izgradnju sanitarne deponije i za kompostiranje jer ti radovi zahtevaju najviše vremena, dok će sabirni centri u svakoj oštini biti poslednji deo na kojem ćemo raditi – objašnjava direktorka "Regionalne deponije".

Kikić je dodala da su u pitanju maksimalni rokovi i da se nada da će cela procedura ići mnogo brže, odnosno da će izvođač biti poznat i krenuti sa radovima naredne godine.

Gradnja regionalne deponije za Suboticu je od velike važnosti jer u ovom gradu i okolini ima 70 manjih i većih divljih deponija, a građani godišnje bace oko 80.000 tona smeća. Te su količine ogromne pa je lokalna vlast Subotice sa opštinama Senta, Čoka, Kanjiža, Mali Iđoš, Bačka Topola i Novi Kneževac započela 2007. izradu projekta regionalne deponije po standarima Evropske unije. Prema popisu iz 2002. godine taj region broji 280.000 stanovnika.

Za subotičku regionalnu deponiju je izbarana lokacija od 46 hektara između Bikova i Oroma. Idejno rešenje je izradio novosadski "Hidrozavod DTD".

Otpad će biti prikupljan u saradnji s komunalnim preduzećima iz ovih opština i dopremaće se u naselje kraj Subotice gde će se nalaziti ovaj objekat i gde će se tretirati u smislu separacije, recklaže i bezbednog odlaganja.

To, prema najavama, znači da će i građani morati da promene svoje navike i otpad početi da selektiraju već u svojim domovima, dok će i komunalna preduzeća morati da prilagode svoju organizaciju u navedenim opštinama novom sistemu upravljanja otpadom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;