GUP: Četiri prstena oko Beograda

29.11.2012. | Tanjug

Novi Generalni urbanistički plan (GUP) predviđa četiri prstena oko grada – prvi je krug dvojke, a četvrti obilaznica. Izrada Generalnog urbanističkog plana (GUP) Beograda u skladu je sa Zakonom o planiranju i izgradnji, pratećim pravilnicima i odlukama, i predstavlja osnovni instrument za održivi razvoja područja glavnog grada, ocenili su danas učesnici stručno-privrednog skupa u Privrednoj komori Beograda na kojoj je promovisan Nacrt GUP-a Beograda.

Predloženim rešenjima novog plana predviđena je podela teritorije glavnog grada na prostorne zone i urbanističke celine – centralna zona zauzima 3.236 hektara, srednja zona 11.538 hektara, a periferena zona 62.972 hektara.

Sektor stanovanja je jedan od najvećih, a u okviru GUP-a predviđena je zamena postojećeg dotrajalog stambenog fonda, sanacija neplanske gradnje, ali i izgradnja novih stambenih površina.

Novim GUP-om predviđena je revitalizacija gradskog centra, ali i aktiviranje potencijala u zoni priobalja, naglasili su danas predstavnici Urbanističkog zavoda Beograda.

Kada je u pitanju privreda predviđene su dalje aktivnosti na izmeštanju privrednih objekata iz centralne gradske zone, neophodno je očuvanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta u perifernoj zoni, kao i dodatno opremanje saobraćajne infastrukture.

Beograd bi, prema projekcijama novog GUP-a, trebalo da dobije i neke izmene u saobraćaju, a to se pre svega odnosi na izmeštanje teretnog saobraćaja iz centra grada, nastavak izgradnje obilaznica ali i izgradnja Beogradskog metroa.

Saobraćaj u većini metropola u svetu funkcioniše pre svega zahvaljujući saobraćajnim prstenovima, pa se slično planira i za srpsku prestonicu.

Nacrt GUP-a predviđa izgradnju četiri prstena od kojih je prvi prsten - obilaznica oko kruga dvojke, drugi je nešto širi i trebalo bi da poveže Novi Beograd preko Mosta na Adi, Bulevara despota Stefana do Pančevačkog mosta.

Planirano je da treći prsten omogući izmeštanje teretnog saobraćaja iz centra grada i poveže ga sa Pančevačkim ritom, dok je kao četvrti saobraćajni prsten predviđena oblilaznica od Batajnice, preko Dobanovaca, Bubanj Potoka, prema Viinči i Pančevu.

Nacrtom novog GUP-a takođe je predviđeno unapređenje javnog gradskog prevoza u glavnom gradu, a najveća novina bi trebalo da bude izgradnja Beogradskog metroa.

Takođe je neophodno proširiti kapacitete Beo voza, napraviti garaže na obodima grada, nastaviti izgradnju železničke stanice Centar u Prokopu, nove teretne železničke stanice, ocenili su učesnici današnjeg skupa.

Nacrt Generalnog urbanističkog plana Beograda izložen je u zgradi Urbanističkog zavoda Beograda kao i na njihovom internet sajtu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...