INFONET-468X60-BANNER

Ilić: Konverzija zemljišta "leglo korupcije" (video)

19.11.2012. | Press

Ministarstvo građevine se zalaže za ukidanje konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem uz nadokandu, izjavio je danas ministar Velimir Ilić istakavši da je konverzija u sadašnjem obliku "leglo korupcije".  "Konverzija kakva je sada je leglo korupcije i zato ne može da ostane kako je ranije predviđena - tamo neki političari i činovnici da odlučuju kome će se koliko naplatiti", rekao je Ilić.

Proces konverzija se, kako je rekao, ipak ne može potpuno ukinuti i sada se razmatraju modeli za rešavanje tog složenog pitanja. On je naveo da je Ministarstvo građevine i urbanizma zatražilo o tome mišljenje Privredne komore Srbije, Privredne komore Beograda, Asocijacije malih i srednjih preduzeća, od velikih građevinskih firmi, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Ministarstvo će, prema njegovim rečima, ovih dana imati njih stav, nakon čega će radna grupa napraviti predlog za vladu koji će biti u interesu srpske privrede i svih investitora u zemlji.

 "Želimo da nađemo zajednički interes za državu i sve investitore, da budu zadovoljni svi koji su otkupili zemljište i da nemaju sadašnje probleme - da niko ne zna šta ga sutra čeka i koliko će mu neko odrediti da plati konverziju", kazao je Ilić.

On je kazao da to pitanje mora zakonski da se reguliše, a ne da "neko bude oslobođen, neko maksimalno obračunat, a neki da plaćaju minimalac". U našoj zemlji je podneto skoro 15.000 zahteva za konverziju uz nadoknadu, na osnovu čega je bilo više od 900 uplata vrednih oko 250 miliona dinara.

Zakonom o planiranju i izgradnji iz 2009. je uvedena obaveza da vlasnici privatizovanih preduzeća moraju da plate konverziju ako na zemljištu na kojem su fabrike hoće da prave stanove, ali i za investitore kojima je zemljište besplatno ustupljeno na korišćenje, a na njima još nisu ništa sagradili.

Više puta su menjani uslovi plaćanja, a najviše su se koplja lomila oko načina obračuna - koliko treba platiti konverziju i ko to procenjuje. Sporno je bilo i šta su troškovi prava korišćenja, da li se u njih uračunava cena po kojoj je kupljeno preduzeće ili samo troškovi koje je investitor imao za infrastrukturno opremanje...

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;