Rafinerija modernizovana, gorivo evro kvaliteta

01.11.2012. | Tanjug

U Pančevu će danas biti puštena u rad modernizovana Rafinerija, u koju je Naftna industrija Srbije (NIS) uložila više od pola milijarde evra. Kako je najavljeno, rafineriju će svečano pustiti u rad predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, a svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Puštanju u rad postrojenja koje će NIS-u omogućiti potpuni prelazak na proizvodnju goriva evro kvaliteta prisustvovaće i ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Tom prilikom biće pušteno u rad postrojenje koje će NIS-u omogućiti potpuni prelazak na proizvodnju goriva evro-5 kvaliteta.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko ove nedelje je izjavio da je program modernizacije rafinerijske prerade u Pančevu najkrupniji investicioni projekat u modernoj istoriji srpske ekonomije, napominjući da je u protekle tri godine u NIS investirano oko 1,5 milijardu evra.

Modernizacija Rafinerije je počela u 2009. godini, a prema zvaničnim podacima NIS-a u novom postrojenju ubuduće će se proizvoditi samo goriva evro-5 kvaliteta i to u količini koja će moći da podmiri potrebe domaćeg i tržišta regiona.

Nakon puštanja novog pogona Rafinerije u rad, emisija ugljen-dioksida biće 10 odsto niža od zakonom propisane granice.

U okviru pančevačke Rafinerije, već je završena izgradnja rezervoara za skladištenje tečnog naftnog gasa, u šta je uloženo više od devet miliona evra, gde je omogućeno čuvanje najmanje 6.000 kubnih metara gasa.

U okviru modernizacije Pančevačke rafinerije, od 2009. godine, izgrađeno je 28 objekata fabričke infrastrukture, najsavremenije trafostanice, komandna soba, uređaj za regeneraciju vodonika i sumporne kiseline, u šta je uloženo oko 90 miliona evra.

NIS je započela i rekonstrukciju dunavskog pristaništa u Pančevu, koja bi trebalo da se završi sledeće godine i omogućiće otpremanje derivata Dunavom iz Rafinerije, po najmodernijim ekološkim i tehničkim standardima.

Ruski energteski gigant Gasprom kupio je NIS krajem decembra 2008. godine i za 51 odsto akcija tog preduzeća platio 400 miliona evra.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...