Rafinerija modernizovana, gorivo evro kvaliteta

01.11.2012. | Tanjug

U Pančevu će danas biti puštena u rad modernizovana Rafinerija, u koju je Naftna industrija Srbije (NIS) uložila više od pola milijarde evra. Kako je najavljeno, rafineriju će svečano pustiti u rad predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, a svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Puštanju u rad postrojenja koje će NIS-u omogućiti potpuni prelazak na proizvodnju goriva evro kvaliteta prisustvovaće i ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Tom prilikom biće pušteno u rad postrojenje koje će NIS-u omogućiti potpuni prelazak na proizvodnju goriva evro-5 kvaliteta.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko ove nedelje je izjavio da je program modernizacije rafinerijske prerade u Pančevu najkrupniji investicioni projekat u modernoj istoriji srpske ekonomije, napominjući da je u protekle tri godine u NIS investirano oko 1,5 milijardu evra.

Modernizacija Rafinerije je počela u 2009. godini, a prema zvaničnim podacima NIS-a u novom postrojenju ubuduće će se proizvoditi samo goriva evro-5 kvaliteta i to u količini koja će moći da podmiri potrebe domaćeg i tržišta regiona.

Nakon puštanja novog pogona Rafinerije u rad, emisija ugljen-dioksida biće 10 odsto niža od zakonom propisane granice.

U okviru pančevačke Rafinerije, već je završena izgradnja rezervoara za skladištenje tečnog naftnog gasa, u šta je uloženo više od devet miliona evra, gde je omogućeno čuvanje najmanje 6.000 kubnih metara gasa.

U okviru modernizacije Pančevačke rafinerije, od 2009. godine, izgrađeno je 28 objekata fabričke infrastrukture, najsavremenije trafostanice, komandna soba, uređaj za regeneraciju vodonika i sumporne kiseline, u šta je uloženo oko 90 miliona evra.

NIS je započela i rekonstrukciju dunavskog pristaništa u Pančevu, koja bi trebalo da se završi sledeće godine i omogućiće otpremanje derivata Dunavom iz Rafinerije, po najmodernijim ekološkim i tehničkim standardima.

Ruski energteski gigant Gasprom kupio je NIS krajem decembra 2008. godine i za 51 odsto akcija tog preduzeća platio 400 miliona evra.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...