INFONET-468X60-BANNER

Prvi internet portal o energetskoj efikasnosti zgrada

01.11.2012. | Press

Ministarsvo građevine i urbanizma Srbije priprema prvi specijalizovani internet portal o energetskoj efikasnosti u izgradnji zgrada, najavila je danas načelnica Odeljenja za gradnju tog ministarastva Jasminka Pavlović.  "To će biti nacionalna baza podataka o energetskoj efikasnosti u toj oblasti, gde će se svi podaci važni naći na jednom mestu", rekla je ona na diskusiji o izolaciji u izgradnji zgrada, koji je u Beogradu organizovao Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF).

Kako je precizirala, na tom sajtu, čiji se završetak očekuje za godinu dana, pored ostalog bi trebalo da se nađe registar zgrada koje su dobile energetske pasoše, registar licenciranih inženjera za energetsku efikasnost, lista energetski efikasnih gradova u zemlji.

Tu će se, kako je dodala, naći i sva dokumenta i zakonska regulativa važna za energetsku efikasnost, načini ostvarenja energetske efikasnosti za pojedine tipove zgrada, a očekuje se da sajt olakša i potencijalna ulaganja u tu oblast.

Pavlovićeva je navela da je Srbija na putu primene energetske efikasnosti u izgradnji zgrada i dodala da je licencu do sada dobilo 300 inženjera energetske efikasnosti, a njih još 420 trenutno pohađa kurs.

Ona je ocenila da će primena pravilnika o energetskim pasošima za zgrade, koji je na snazi od 30. septembra i koji će omogućiti veću energetsku efikasnost objekata, "doprineti smanjenju utroška energije i emisije štetnih gasova, povećati kvalitet življenja i produžiti vek trajanja objekata, ali i pokrenuti i domaću građevinsku industriju".

Profesorka Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Milica Jovanović Popović rekla je da bi do kraja godine trebalo da se završi izrada tipologije porodičnih i kolektivnih zgrada u Srbiji koja će se koristiti za poboljšanje njihove energetske efikasnosti.

Ona je navela da je uz pomoć Nemačke organizacije za tehničku saradnju GIZ, prošle i ove godine popisano 24.000 zgrada u Srbiji, kako bi se utvrdile njihove tipične karakteristike, a trenutno se proučava koliko energije svaki tip objekata gubi i radi se na predlozima projekta unapređenja energetske efikasnosti.

Popovićeva je dodala da će projekat biti javno dostupan, kako bi svako u Srbiji mogao da prepozna svoj objekat po tipu i dobio predlog kako da unapredi energetsku efikasnost.

Predsednica Upravnog odbora CEDEF-a Jovanka Arsić Karišić kazala je da je povećanjem izolacijskih karakteristika zgrade moguće postići smanjenje ukupnog gubitka energije za 40 do 80 odsto.

"U Srbiji postoji oko tri miliona raznih objekata čija je prosečna potrošnja energije od 150 do 250 kilovat sati (kWh) po metru kvadratnom godišnje, dok u Evropskoj uniji (EU) ta potrošnja iznosi od 50 do 70 kilovat sati", rekla je ona.

Direktor adhezivnih tehnologija u kompaniji Ceresit Jovan Šarenac kazao je da 70 odsto kuća u Srbiji nema fasadu, a potrošnja u njima je od 120 do 130 kilovat sati po kvardratu godišnje, što, kakao je dodao, moze da se smanji na 50 kilovat sati samo dodavanjem izolacije od stiropora.

Prema njegovim rečima, najveći gubitak energije u objektima, oko 40 odsto, dešava se kroz zidove neizolovanih zgrada, 15 odsto energije se gubi kod loših prozora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;