Novi projekat za regionalnu deponiju u Kaleniću kod Uba

28.09.2012. | Zelena Srbija

Za regionalnu deponiju sa centrom za reciklažu u Kaleniću kod Uba, koju bi koristilo 11 opština, mora da se uradi novi projekat, zaključeno je na Skupštini privrednog društva "Eko Tamnava" sa sedištem na Ubu.

Kako je objavljeno na sajtu Opštine Ub, izmene projekta su neophodne zbog toga što je postojeći idejni projekat "neusaglašen sa trenutnim stanjem na terenu".

Kako se precizira, na prostoru planiranom za regionalnu deponiju, na delu površinskog kopa Tamnava - Zapadno polje u Kaleniću, Rudarski basen (RB) "Kolubara" je u međuvremenu "izvršio dodatna iskopavanja što je značajno promenilo kofiguraciju terena, te je bez velikih ulaganja nemoguće primeniti idejni projekat iz decembra 2011. godine".

Problem je nastao zbog toga što je na lokaciji deponije koju Kolubara nije prenela na "Eko Tamnavu", dodatno odlagan pepeo iz okolnih termoelektrana, što je bitno izmenilo tlo.

Dodatnim geološkim radovima utvrđeno je da bi regionalnu deponiju trebalo pomeriti 200 metara severno od prvobitno određene lokacije, pa firma "Hidrozavod DTD" sada radi novi idejni projekat.

Na taj način vek deponije bi se produžio za 20 do 30 godina, a "Hidrozavodu" je naloženo da "razradi više varijanti tehnoloških rešenja" za deponiju i reciklažni centar.

Takodje je od RB "Kolubara" zatraženo da Ubskoj opštini i "Eko Tamnava" dodeli zemljište predviđeno za deponiju kako se "ne bi desilo da lokacija bude ponovo narušena".

Na deponiji u Kaleniću komunalni otpad bi odlagale opštine Valjevo, Ub, Lajkovac, Ljig, Mionica i Osečina iz Kolubarskog, Vladimirci i Koceljeva iz Mačvanskog okruga, kao i obodne beogradske opštine Lazarevac, Obrenovac i Barajevo.

Deponija bi pokrivala područje od 4.070 kvadratnih kilometara sa 383.000 stanovnika, uz procenu stručnjaka da bi se tu dnevno odlagalo 330 tona komunalnog otpada.

Postojaće i četiri centra za prikupljanje otpada pre odvoženja u Kalenić - u Valjevu, Obrenovcu, Lazarevcu i Koceljevi.

U Valjevu bi se prikupljao otpad i iz Mionice i Osečine, u Lazarevcu još iz Ljiga, u Koceljevi i iz Vladimiraca, u Obrenovcu samo otpad iz te opštine, dok bi Barajevo i Ub svoj komunalni otpad vozili direktno u Kalenić.

Procenjena vrednost regionalne deponije sa centrom za reciklažu je 30 miliona evra, a sredstva će biti obezbeđena iz međunarodnih fondova, učešćem Vlade Srbije i opština osnivača.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...