INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Katastarska legalizacija, cena po kući 100 evra

19.09.2012. | Tanjug

Svi nelegalno sagrađeni objekti u Srbiji biće katastarski uknjiženi i na taj način će steći status legalnih objekata, a prosečna cena uknjiženja za kuću iznosiće oko 100 evra, najavio je danas ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić.

To će omogućiti izmene i dopune Zakona o premeru i katastru, planiranju i izgradnji koje bi trebalo već za dvadesetak dana da se nađu u skupštinskoj proceduri, a treba da budu usvojene do kraja godine, rekao je Ilić novinarima nakon sastanka sa predstavnicima svih opština i gradova u Srbiji.

Ilić je rekao da u Srbiji ima oko 700.000 nelegalnih objekata za koje su podneti zahtevi za legalizaciju i još oko 500.000 objekata čiji vlasnici to ne žele da učine.

On je kazao da katastarska legalizacija podrazumeva da će za prosečnih 100 evra moći da se legalizuje objekat jer će uknjižbom u katastar ti objekti imati pravni status kao i oni koji su ranije legalizovani po redovnoj proceduri.

Ministar je rekao da će biti dovoljno samo da se ponese skica objekta i priloži dokaz o vlasništvu nad zemljištem na imovinu kao i dokaz da tu stanuje onaj ko želi da uknjiži objekat.

Ilić je objasnio da ima puno nerešenih imovinsko pravnih problema zbog vlasništva nad zemljištem, jer na primer neki naslednici uopšte ne žele da se bave sudskim sporovima.

Zbog toga će, prema rečima ministra, svi oni koji žive u nekom objektu u dužem vremenskom periodu postati i vlasnici zemljišta ukoliko niko ne bude pokrenuo sudski spor prilikom uknjiženja.

Ilić je kazao da će biti predviđen žalbeni postupak koji će najverovatnije biti 60 ili 90 dana i ukoliko se niko ne bude žalio, vlasnik objekta će postati i posednik zemljišta gde se nalazi objekat.

Ministar je istakao da je takva vrsta legalizacije trenutno najbolje i jedino moguće rešenje da se okonča legalizacija koja je veliki problem u prethodnih 20 godina.

On je kazao da bi bilo besmisleno sad tražiti građevinske dozvole i fiktivne projekte, kao i priključke za vodu i struju, kada to sve već postoji godinama za neke objekte.

Svi koji budu hteli da grade nove objekte moraće, prema rečima Ilića, to da učine po važećoj proceduri i traže kao i do sada dozvole koje će biti pojednostavljene.

"Država će imati veliku korist od poreza na imovinu kada svi objekti budu uknjiženi u Srbiji", zaključio je Ilić.

 

Komentari: 6

NADA 11.04.2013 14.20.53

Kada ce gospodin Ilic potpisati i pustiti u Skupstinsku proceduru planove: GUP, DUP, PGR.. koji su vec zavrseni i cekaju na njegovom stolu protokol od 30dana, ili mozda treba da krenemo u nelegalnu gradnju pa da posle legalizujemo!?

Darko 24.09.2012 14.31.35

Legalizovati sve objekte koji nemaju rešenje za rušenje. Tamo gde se neko protivi legalizaciji - rešiti problem po hitnom postupku. Ko je gradio na tuđem zemljištu i ima pravosnažno rešenje za rušenje - odmah srušiti. Svaki drugi scenario je otimačina privatne svojine - a to EU sigurno ne podržava. Tražiću od Velje Olića 300.000 eur nadoknade ako moj plac pokloni bespravnom investitoru, i tužiti ga za zloupotrebu službenog položaja s namerom da u saradnji sa bespravnim investitorom na mom placu izvrši protivpravno otuđenje moje imovine radi ekonomske koristi.

Milan 24.09.2012 12.48.22

Aham, znači oni koji su legalno gradili će sad ispasti još veće budale. Pa kako vlast očekuje da joj ja išta više plaćam. Nelegalno pravili, pa legalizuju za 100e; nisu plaćali struju, pa im otpišu kamatu. Pitanje je dana kad će otpisati dug za TV pretplatu. Ako mene papiri i dozvole za legalnu kuću koštaju npr. 4000e, onaj ko je ilegalno napravio ne sme da prođe ispod 8000e! Baš me briga kako će platiti! Na rate, narednih 50 godina, nek proda kuću pa plati... Jedna ozbiljna država ne bi smela da dozvoli da pošteni ljudi ispadaju budale pred kriminalcima (a ako ste napravili nešto što nije legalno, po definiciji ste kriminalac)!

Todor 24.09.2012 12.12.50

... ovo je jedna od najlošijih stvari koja se mogla dogoditi u srbijanskom urbanizmu. Ovo je jasna poruka vlasti građanima da se isplati nelegalno graditi i da su oni koji su proceduru građenja ispoštovali po zakonu naivne budale. Ovo je definitivan ulaz u urbanistički haos, nepravda, katastrofa.
Sve naredne aktivnosti na uređenju tih lokacija će ići na štetu svih građana Srbije, jer će država morati vršiti nadoknadu u slučaju eksproprijacije ovako, preko koljena, legaliziranih nelegalnih objekata koji pretstavljaju smetnju normalnom funkcionisanju naselja, saobraćaja, komunalne infrastrukture i države.
Država treba da radi svoj posao - čuva pravdu i zakon, a ne da aminuje nelegalne aktivnosti donošenjem nepravednih zakona.

milodrag 24.09.2012 08.23.49

Evo još jedne nagrade i zahvalnice svima onima koji su do sada kršili Zakon i proceduru koju je propisala država. Oni koji su to do sada masno plaćali idući redovnim putem opet su prevareni...
Izgleda se treba dozvati pameti i ništa ne plaćati?!

Радисављевић Марјан,Велико Градиште 20.09.2012 18.13.52

Ово је јако паметан предлог.Европска унија је дала силне паре да се заврши катастар непокретности , а РГЗ дере са накнадама и таксама.Надам се да се под скицом подразумева геодетски снимак објекта јер једино тако ће моћи да се види тачан положај објекта на плану.Министар је потпуно у праву да пројекти већ изграђених објеката не служе ничему него само да се узму дебеле паре.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;