INFONET-468X60-BANNER

U Nišu se otvara postrojenje za reciklažu električnog i elektronskog otpada

18.09.2012. | Danas

Novo postrojenje za reciklažu elektronskog i električnog otpada E-reciklaža, vredno osam miliona evra, otvara se u četvrtak, 20. septembra u Nišu, a u okviru fabrike Jugo impeks, saopštila je ta kompanija.

Generalni direktor Jugo impeksa Ninoslav Milenković kazao je da novo postrojenje za preradu frižidera, malih i velikih kućnih aparata i televizijskih katodnih cevi predstavlja najveću domaću grinfild investiciju u Nišu u poslednjih deset godina.

"Fabrika zapošljava 250 radnika, dok će u sakupljačkoj mreži i među kooperantima biti angažovano i do 4.000 ljudi", kazao je Milenković i dodao da je trenutno uposleno oko 2.000 kooperanata. Prema njegovim rečima, postrojenje za reciklažu električnog i elektronskog otpada urađeno je po najnovijim tehnologijama i dnevno može da preradi 50 tona otpada, dok je godišnji kapacitet oko 15.000 tona.

"Posebna vrednost novog postrojenja jeste ta što će prvi put u Srbiji moći da se kompletno recikliraju frižideri, odnosno svi rashladni uređaji. Sa mogućnošću prerade 1.000 firžidera dnevno, predstavlja postrojenje sa najvećim kapacitetom u zemlji i regionu", rekao je Milenković. Sve što bude prerađivano u fabrici, kako je dodao, moći će ponovo da se koristi - katodno staklo, metalni delovi, bakarni kablovi i plastika. "Fabrika je izvozno orijentisana i sav reciklirani materijal će se izvoziti. Izvoziće se reciklat koji će moći da se koristi za dalju upotrebu u industriji", rekao je Milenković i naglasio da će se sav otpad biti zbrinut na propisan način. Katodno staklo će se izvoziti u Holandiju, a feron u Nemačku, naveo je Milenković.

On je kazao da je plan da se u niškoj fabrici preraduje otpad i iz bivših jugoslovenskih republika. Kako bi se olakšalo prikupljanje otpada, uvedena je i besplatna "zelena linija" 0800-085-085 na koju građani mogu da se obrate i prijave stare električne i elektronske uređaje u svom okruženju na teritoriji cele Srbije. U roku od 24 časa ti uređaji se preuzimaju, besplatno odvoze i potpuno bezbedno prerađuju. Milenković je najavio da će fabriku otvoriti ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović. U Evropi se po stanovniku obradi četiri kilograma električnog i elektronskog otpada godišnje, dok je u Srbiji taj iznos deset puta manji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;