Na Vlasini počinje izgradnja sportskih terena, uređenje plaže i pešačkih staza

29.08.2012. | Tanjug

Prvih septembarskih dana na Vlasini i Vlasinskoj visoravni počinje realizacija projekta "Vlasina - fabrika zdravlja", koji sa 32.000 evra finansira Program evropskog partnerstva sa opštinama (EU Progress) kroz projekt "Brendiranje regiona".

Fotografija - Vlasinsko jezero

Biljana Nikolić, direktorka Turističke organizacije (TO) u Surdulici, kaže za Tanjug da je projekt "Vlasina - fabrika zdravlja" prvi u serijalu od najmanje pet velikih projekata koji će biti realizovani u više faza i koji će se oslanjati isključivo na zdravstvene i turističke potencijale Vlasine.

- Uspeli smo u nečemu veoma važnom, da Vlasinu, koju je Vlada Srbije proglasila "predlom izuzetnih odlika", nametnemo međunarodnim donatorima kao regionalni brend u koji treba ulagati - kaže direktorka Nikolić.

Ona objašnjava da su donatori definitivno prepoznali "proizvode" Vlasinske visoravni, njene prirodne potencijale: čist vlasinski vazduh na nadmorskoj visini od 1.200 metara i zdrav život u toj vazdušnoj banji.

- Ovim prvim, skromnim sredstvima, mi krećemo u izgradnju jedne velike plaže, kompleksa otvorenih sportskih terena, tri velika vidikovca - a Bukovoj glavi, Čemerniku i kod crkve, zatim tri "svratišta", pešačkih staža između ovih objekata i info-punkta - nastavlja direktorka TO.

Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev optimistički gleda na ceo projekt, jer kako kaže Vlasina ima nešto što nemaju drugi srpski centri planinskog turizma.

- Jezero na 1.200 metara nadmorske visine, jeste istinska prednost Vlasine u odnosu na Kopaonik, Zlatibor, Zlatar, Divčibare i Staru planinu. Zbog toga je Vlasina brend i turističke ponude juga Srbije i srpskog turizma uopšte - kaže Tončev.

On kaže da su te činjenice svesni u lokalnoj samoupravi, ali i u Pčinjskom okrugu, jer veliki razvojni projekti Vlasine, budućeg turističkog centra, moraju povući ukupni razvoj juga Srbije.

- Mi u ovom mandatu očekujemo da nam kod evropskih fondova prođe još pet velikih ekonomskih pograničnih projekata. Kada se to dogodi, onda će se, prirodom posla, otvoriti finansijski putevi i do domaćih državnih fondova - kaže na kraju predsednik opštine Surdulica Novica Tončev.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...