INFONET-468X60-BANNER

Na Vlasini počinje izgradnja sportskih terena, uređenje plaže i pešačkih staza

29.08.2012. | Tanjug

Prvih septembarskih dana na Vlasini i Vlasinskoj visoravni počinje realizacija projekta "Vlasina - fabrika zdravlja", koji sa 32.000 evra finansira Program evropskog partnerstva sa opštinama (EU Progress) kroz projekt "Brendiranje regiona".

Fotografija - Vlasinsko jezero

Biljana Nikolić, direktorka Turističke organizacije (TO) u Surdulici, kaže za Tanjug da je projekt "Vlasina - fabrika zdravlja" prvi u serijalu od najmanje pet velikih projekata koji će biti realizovani u više faza i koji će se oslanjati isključivo na zdravstvene i turističke potencijale Vlasine.

- Uspeli smo u nečemu veoma važnom, da Vlasinu, koju je Vlada Srbije proglasila "predlom izuzetnih odlika", nametnemo međunarodnim donatorima kao regionalni brend u koji treba ulagati - kaže direktorka Nikolić.

Ona objašnjava da su donatori definitivno prepoznali "proizvode" Vlasinske visoravni, njene prirodne potencijale: čist vlasinski vazduh na nadmorskoj visini od 1.200 metara i zdrav život u toj vazdušnoj banji.

- Ovim prvim, skromnim sredstvima, mi krećemo u izgradnju jedne velike plaže, kompleksa otvorenih sportskih terena, tri velika vidikovca - a Bukovoj glavi, Čemerniku i kod crkve, zatim tri "svratišta", pešačkih staža između ovih objekata i info-punkta - nastavlja direktorka TO.

Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev optimistički gleda na ceo projekt, jer kako kaže Vlasina ima nešto što nemaju drugi srpski centri planinskog turizma.

- Jezero na 1.200 metara nadmorske visine, jeste istinska prednost Vlasine u odnosu na Kopaonik, Zlatibor, Zlatar, Divčibare i Staru planinu. Zbog toga je Vlasina brend i turističke ponude juga Srbije i srpskog turizma uopšte - kaže Tončev.

On kaže da su te činjenice svesni u lokalnoj samoupravi, ali i u Pčinjskom okrugu, jer veliki razvojni projekti Vlasine, budućeg turističkog centra, moraju povući ukupni razvoj juga Srbije.

- Mi u ovom mandatu očekujemo da nam kod evropskih fondova prođe još pet velikih ekonomskih pograničnih projekata. Kada se to dogodi, onda će se, prirodom posla, otvoriti finansijski putevi i do domaćih državnih fondova - kaže na kraju predsednik opštine Surdulica Novica Tončev.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;