INFONET-468X60-BANNER

Takse za legalizaciju 200 do 300 evra

23.08.2012. | Tanjug

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je juče da bi takse za legalizaciju trebalo da iznose 200 do 300 evra i da se plaćaju na rate.

Ministar je za TV Pink kazao da bi Vlada Srbije trebalo da donese "specijalis" da se objekti legalizuju i prevedu na onoga ko je vlasnik objekta i zemljišta i da se ostavi žalbeni rok, ukoliko je u pitanju restitucija imovine ili ukoliko se taj objekat nalazi na gradskoj saobraćajnici.

On je dodao da u 90% takvih slučajeva nije ništa sporno, i istakao da mora da se završi proces legalizacije nelegalizovanih objekata, kojih u Srbiji ima 700.000.

Navodeći da je u ministarstvu formiran tim obučenih pravnika, Ilić je objasnio da će oni ići od opštine do opštine, obavljati legalizaciju i pomagati lokalnim vlastima, jer u mnogim sredinama ne postoji kadrovski potencijal za legalizaciju a postoje sporna pitanja imovine.

- Mi smo jedina država u Evropi koja je imala totalan haos u gradnji i taj haos se i dalje nastavlja - rekao je Ilić.

On je najavio da će biti uveden red u urbanizmu i katastru nepokretnosti i da bi sve moglo da se legalizuje do kraja mandata ove vlade...

 

Komentari: 1

Ja volim Srbiju 27.08.2012 22.03.02

Lex specijalis je zakon pravno nemoćnih da bi sproveli svoje ideje. Cilj legalizacije je: 1) da 700.000 objekata plaća porez, 2) da ti objekti mogu da uđu pod hipoteku, 3) da se legalno vrši promet takvih nekretnina. Verujem g. Iliću da 90% objekata treba legalizovati. Problem su onih 10% koji se odnose na ZLOUPOTREBU Zakona radi legalizovanja pljačke. Imam osećaj da se zakoni pišu zbog tih 10% baraba koji su gradili na tuđem zemljištu, koji su upadali i otimali zajedničke prostorije (tavani, podrumi, sutereni, garaže...), koji su bez dozvola gradili za prodaju i bogatili se na račun neplaćanja državi... Neka g. ministar sagleda šta je problem u postojećem zakonu o PII.

Problem je što se kažnjavaju nemoćni i sitni. Da državni činovnik nije omogućio ostanak bespravne gradnje, tj. da se rušilo u startu, ne bi se napravilo 700.000 takvih objekata. Da se državni službenik kažnjava ako ne izda dozvolu u predviđenom roku, gradilo bi se uz dozvole. Da se ne štiti kriminal metodom mita i korupcije, država bi bila uređena, a državna kasa punija.

G. Iliću, izađite više iz šeme uništavanja Srbije sa kratkoročnim potezima. Naterajte službenike da POŠTUJU ZAKON! Da li Vam to odgovara? Da li imate lični interes da se i dalje forsira korupcija i branjenje kradljivaca? Počnite već jednom da štitite osnovna načela demokratije i civilizovanog društva - a to je zaštita privatne svojine.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;