IZOLACIJA-468X60-BANNER

Otkup zemljišta na Koridoru 11 posle rebalansa budžeta

20.08.2012. | Seebiz

Nedostatak novca problem je i za putare. U Koridorima Srbije kažu da još od maja iz budžeta nisu dobili planirana sredstva za otkup zemljišta na Koridoru 11. Manjak para za eksproprijaciju ipak nije obustavio radove. Kod Uba i Lajkovca, gde je pitanje imovine rešeno, radi se bez zastoja.

Da bi pitanje eksproprijacije sve imovine na Koridoru 11 bilo rešeno, potrebno je 700 milona dinara. Predstavnici lokalne samouprave kažu da se sa građanima se lako postižu dogovori, jer nema spornih slučajeva ni slučajeva koji će završiti na sudu.

Marija Novaković iz Opštine Ub kaže da je na teritoriji te opštine 2010. godine podneto oko 86 zahteva, koji su rešeni.

- Zaključeni su sporazumi i ljudi su isplaćeni. Urađeno je šest i po kilometara do petlje u Stublenici - kaže Novakovićeva.

Intezivni radovi su i na deonici Koridora 11 kod Lajkovca, gde takođe tvrde da otkup nije zaustavio radove.

Živorad Bojčić iz opštine Lajkovac kaže da je bilo 185 zahteva i da su svi pozitivno rešeni. Prema njegovim rečima, svi vlasnici su isplaćeni, što je negde oko 110 hektara zemljišta.

Sredstva za otkup zemljišta ne usporavju radove, tvrde u Koridorima. Tačno je da se ne radi frontalno, ali je pronađeno rešenje da se ne stoji, već radi i tamo gde imovina nije otkupljena.

Direktor "Koridora Srbije" Mihailo Mišić kaže da su, s obzirom na probleme sa imvinom, malo veći akcenat stavili na izgradnju tunela gde nije potrebno rešavanje imovine ili je potrebno sasvim ograničeno rešavanje imovine.

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da razume problem i da je već odredio sredstva koja će sprečiti mogući zastoj radova.

- S obzirom na to da je napravljen međudržavni sporazum sa Azerbejdžanom o izgradnji Koridora 11 sva nedostajuća sredstva za eskproprijaciju biće obezbeđena u rebalansu budžeta, ukupno oko milijardu dinara biće ove godine dato za eksproprijaciju na toj deonici - kaže Dinkić.

Na deonici od Obrenovca do Ljiga, od 2008. godine podneto je 15.000 predloga za eksproprijaciju. Do sada je isplaćeno 12.700 vlasnika u iznosu od 8,7 milijardi dinara, i pri tome izuzeto oko 2.400 hektara zemljišta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;