INFONET-468X60-BANNER

Javna preduzeća prepoznaju značaj grejanja na biomasu

14.08.2012. | E-kapija

Zbog povećanja tražnje za drvnim peletom, aternativnim gorivom iz biomase koji se proizvodi mlevenjem razne vrste drvenog otpada, kompanija "Gota pellets" planira povećanje proizvodnog kapaciteta ovog energenta u svojoj fabrici u Bajinoj Bašti.

Sada se u pogonu ove kompanije, otvorenom tokom prošle godine, proizvodi 10.000 tona peleta, a završetkom planirane investicije, vredne oko 1 milion evra, proizvodni kapaciteti biće udvostručeni.

Najveći deo proizvodnje, kako kaže Mladen Barčot, direktor "Gota pellets", izvozi se u Italiju i Grčku, ali je i domaće tržište u punom tržišnom zamahu.

- Domaće tržište postaje sve atraktivnije za proizvođače drvnog peleta. Trenutno, u Srbiji snabdevamo 2 toplane u Beogradu, u Barajevu i na Senjaku, a u toku su pripreme sa fondovima koje se bave afirmacijom ovog energenta, kako bi još nekoliko toplana u Srbiji prešlo na ovakav vid grejanja.

U ovoj kompaniji objašnjavaju da je sa aspekta cena, energetske vrednosti i stepena iskoršćenosti, kao i troškova korisne energije, grejanje na drveni pelet jeftinije od većine energenata - od grejanja na električnu energiju i lož ulje za preko dva puta, od grejanja na zemni gas za oko 40%, a od grejanja na kameni ugalj za oko 30%.

Beogradske toplane su 2007. godine prve u Srbiji počele da koriste biomasu za grejanje, a sudeći po dosadašnjem iskustvu, izuzetno su zadovoljni efktima. Prema podacima sa njihovog sajta, pelet učestvuje u proseku sa 0,2% (2.000 tona), dok je učešće briketa 0,3% (2.500 tona) u prosečnoj godišnjoj potrošnji energenata.

- Najviše efekata bilo je u toplani Senjak. I ugalj i biomasa imaju istu energetsku vrednost, dok su prednosti peleta i briketa bolja iskorišćenost energije i smanjena emisija štetnih gasova u atmosferu - kažu u Beogradskim toplanama.

 

Komentari: 1

alexa 04.04.2013 09.40.13

To su nesposobni ljudi. Pored Dragana i Milosa koji vode firmu u propast a oni se bogate, koji ga peljese na sve moguce nacine, a da taj covek ne vidi svoju propast to nikome nece biti jasno. Kakva Italija to su bajke. Imali su italijansko trziste ali zbog loseg peleta italijani su prestali da uvoze. Pet meseci radnici nisu primili platu, zaduzili su se i bogu i narodu svi ih zaobilaze u sirokom krugu. A to su uradili sve za 3 godine od kako drze firmu. I sve nove narudzbine koje imaju to su ljudi koji ne znaju za njih, ali ce saznati.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;