INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Raspisan tender za izradu rešenja pruge od Pljevalja do granice sa Kosovom

12.07.2012. | Yu Build Srbija

Železnička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) raspisala je tender za izradu studije opravdanosti i idejnog rešenja za izgradnju železničke pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica sa Kosovom, njenu reviziju i tehničku kontrolu, koji je objavljen na portalu Uprave za javne nabavke.

Iz ŽICG navode da će tender za otvoreni postupak javne nabavke trajati do 16. avgusta. Ovo preduzeće je, sprovodeći politiku Vlade, preuzelo obavezu finansiranja izrade studije opravdanosti i idejnog rešenja za izgradnju nove železničke pruge iz sopstvenih izvora, u vrednosti od 315.000 eura.

Prema preliminarnim procenama dužina pruge bi bila od 100 do 130 kilometara, što bi naravno uslovljavala odabrana optimalna varijanta trase, dok će cenu izgradnje pruge pokazati sama studija, navodi se u saopštenju, dodajući da bi se, strateški gledano, tom prugom obezbedilo bolje povezivanje državne mreže sa koridorima u regionu, što bi unapredilo saobraćajne veze sa zemljama regiona.

Predsednik Odbora direktora ŽICG Zarija Franović saopštio je da to preduzeće želi da doprinese razvoju severnog regiona Crne Gore u cilju ravnomernijeg razvoja zemlje, čime doprinosi sprovođenju Zakona o regionalnom razvoju.

- Ova pruga bi imala međunarodni značaj, a njenom izgradnjom bi se ublažile regionalne nejednakosti u ekonomskom i društvenom razvoju, obezbedio kvalitetniji život, kao i razvoj ruralnih područja u skladu sa njihovim potencijalima i mogućnostima – naglasio je Franović, navodeći da bi se izgradnjom pruge valorizovao pljevaljski basen i stvorili uslovi za veća strana investiciona ulaganja.

- Takođe bi se stvorili uslovi za bolje saobraćajno povezivanje, korišćenje rudnih potencijala, velikog drvnog resursa kojim raspolaže sever Crne Gore, kao i korišćenje potencijala opština Bijelo Polje, Berane i Andrijevica – zaključio je Franović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;