INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Početak gradnje "Južnog toka" u decembru u Rusiji

01.06.2012. | Beta

Predsednik uprave ruskog Gasproma Aleksej Miler izjavio je juče da će izgradnja međunarodnog gasovoda "Južni tok" početi u decembru ove godine, u Rusiji.

"Gradnja C sektora Južnog toka počeće u decembru. Ceremonija početka gradnje biće u Rusiji gde će biti napravljena najjača gasna stanica u svetu", kazao je on na godišnjoj skupštini Evropskog biznis kongresa (EBC) u Portorožu.

Miler je naglasio da će istovremeno početi i gradnja "Južnog toka" na obali Crnog mora.

Ruski gasovodi "Severni" i "Južni tok" spasiće Evropu od blokiranja isporuka gasa u Ukrajini, rekao je on i dodao da je smisao realizacije velikih infrastrukturnih projekata -''Severni'' i ''Južni tok'' pouzdane isporuke Evropi.

Čelnik ruskog holdinga je napomenuo da će ti gasovodi likvidirati opasnu zavisnost od tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, koja je već dva puta poslednjih godina blokirala isporuke na evropska tržišta.

Prema njegovim rečima, puštanjem u rad novih gasovoda ruski izvoz dobija bezbednije maršrute i dodatnu fleksibilnost pa će značajno biti povećano pouzdano snabdevanje evropskih potrošača.

Istovremeno, Miler je upozorio da nedovoljan tempo upumpavanja gasa u ukrajinska podzemna skladišta već sada ugrožava stabilno snabdevanje Evrope naredne zime. "Ukoliko ukrajinska kompanija ''Naftogas'' ne upumpa dovoljnu količinu gasa u podzemna spremišta, Ukrajina će najverovatnije nedozvoljno uzimati energent iz izvoznog gasovoda za svoje potrebe, što može ozbiljno da ugrozi isporuke ruskog gasa u Evropu", precizirao je on.

Po Mileru, zbog specifične tehnologije, ukrajinski sistem gasovoda mora da obezbedi velike količine zaliha, kako bi se tranzitne količine pokrenule, što je u nadležnosti "Naftogasa", čije usluge "Gasprom" plaća u skladu sa ugovorom o tranzitu.

Projekat "Južni tok" realizuje se da bi isporuke ruskog gasa evropskim potrošačima išle iz nekoliko pravaca. Za realizaciju kopnene deonice projekta Rusija je potpisala međuvladine sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Gasovod će, kako je predviđeno, imati četiri linije, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara godišnje. Kako je ranije najavljeno, puštanje prve linije planirano je za decembar 2015, a postizanje punog kapaciteta od 63 milijarde metara kubnih očekuje se do 2018. godine.

Orijentaciona vrednost Južnog toka je 15,5 milijardi evra, od čega je 10 milijardi predviđeno za deonicu ispod Crnog mora, a 5,5 milijardi evra za kopnenu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;