Predstavljena desetogodišnja Strategija razvoja Starog Grada

22.05.2012. | Blic

Strategija održivog razvoja beogradske opštine Stari Grad, kao i Katastar zagađivača, predstavljeni su juče u prostorijama opštine. Cilj Strategije je formulisanje smernica za razvojne aktivnosti u narednih desetak godina.

Prema rečima Mirjane Božidarević, predsednice opštine, u pitanju je polazni dokument na osnovu koga će opština u narednom periodu napraviti akcione planove po oblastima.

- Najviše pažnje će se trenutno posvetiti energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine - rekla je Božidarević.

Dokument obuhavata celokupan privredni, ekonomski, kulturni, turistički i prirodni potencijal opštine koji se detaljno sagledavaju i definišu vizije razvoja. Kao kratkoročni ciljevi, između ostalog su predloženi završetak rekonstrukcije Narodnog muzeja, spajanje Kalemegdanskog platoa i putničke luke, izgradnja Muzeja nauke i tehnike, proširenje zoološkog vrta na deo podgrada, rekonstrukcija Botaničke bašte, završetak Terazijske terase, uređenje Bajlonijeve pijace i trga itd.

Kao srednjeročni planovi navode se izgradnja tunela iz Pariske u Ulicu Tadeuša Koćuška ili rekonstrukcija neuređenih gradskih četvrti, dok se pod dugoročnim planovima predlaže izmeštanje železničke pruge i luke i povezivanje leve i desne obale Save pešačkim mostom i eventualno žičarom sa Ratnog ostrva.

U izradi dokumenta učestvovao je tim profesora Univerziteta u Beogradu sa Šumarskog fakulteta i Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije kojim je rukovodio prof. dr Ratko Ristić, a ceo projekat je finansirao EPS."

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece