INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinezi zainteresovani za završetak vodosistema "Selova" kod Kuršumlije

06.04.2012. | Beta

Predstavnici kompanije "China Water and Energy" (CWE) juče su izrazili interesovanje da kao partneri Vlade Srbije pomognu završetak vodoprivrednog sistema "Selova", kod Kuršumlije, kazali su predstavnici srpske vlade.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Vladimir Jovanović kazao je na konferenciji za novinare u Prokuplju da su Kinezi zainteresovani da zajedno sa Vladom investiraju u branu "Selova".

Jovanović je zajedno sa delegacijom kineske kompanije "China Water and Energy" razgovarao sa načelnikom Topličkog okruga Srđanom Jordačijevićem i predsednikom opštine Prokuplje Milanom Arsovićem o načinima na koji bi se taj strateški važan objekat, koji se sa prekidima gradi gotovo tri decenije, završio u najskorije vreme.

Predstavnik firme "Alfa Energy", koja je partner kineske državne kompanije, Dejan Jelić, kazao je da su Kinezi zainteresovani za infrastrukturne projekte, posebno kada su u pitanju vode i obnovljivi izvori energije.

- Posebno smo zainteresovani za opštinske projekte i zajedničke projekte i ulaganja u obnovljive izvore energije, kao što su vetroparkovi i solarne elektrane i velike hidroelektrane - rekao je Jelić.

Gradnja brane i akumulacija Selova na reci Toplici, počela je 1986. godine i trebalo je da obezbedi snabdevanje pitkom vodom Kuršumlije, Blaca, Prokuplja, Merošine i delova Niša. Zbog nedostatka para radovi na njenoj gradnji zaustavljeni su 1991. godine.

Vlada Srbije potpisala je sporazum sa četiri opštine Topličkog okruga i opštinama Niš i Merošina o pronalaženju novca za završetak radova.

Do sada je u izgradnju brane Republika Srbija uložila 40 miliona dolara, a za završetak cevovoda, fabrike vode i saobraćajnica potrebno je još 86,5 miliona evra, kazali su na konferenciji za novinare.

Rečeno je i da je Evropska unije izrazila spremnost da u ovaj objekat uloži 100 miliona evra.

U okviru vodosistema "Selova" planirana je i izgradnja dve hidroelektarane snage 1,8 megavata i još osam mini hidroelektrana na pritokama reke Toplice.

Da bi se nastavila gradnja mora da se reši imovinski status nad 300 hektara zemljišta u privatnom vlasništvu i raseli 20 porodica za šta će biti potrebno oko milijardu dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;