Počinje izgradnja male hidroelektrane kod Kraljeva na leto 2012. godine

06.04.2012. | Tanjug

Izgradnja prve od desetak mini hidroelektrana (MHE) snage oko jedan megavat, koje na pritokama Studenice i Ibra planira da gradi firma "Eling inžinjering" iz Teslića, počeće ovog leta.

Na konferenciji za novinare koju je povodom dobijanja lokacijske dozvole za prvu MHE organizovao gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović, rečeno je da će investitor "Eling" u ovaj projekat u narednih pet godina uložiti oko 20 miliona evra.

Direktor preduzeća Dragan Malić očekuje da će do kraja leta stići i do građevinske dozvole za prvu MHE, koja će biti na reci Grajići u selu Mlanča, oko 18 kilometara od manastira Studenice.

Malić je istakao da su sve MHE protočne, što znači u postojećem nivou vode, bez ikakve akumulacije, tako da ni najmanje ne remete biljni i životinjski svet.

Građevinske radove obavljaće kraljevačka preduzeća, a posle izgradnje biće otvoreno između 30 i 40 radnih mesta.

- Lokalno stanovništvo može da očekuje bolje održavanje puteva nego što je sada, kao i stabilnije snabdevanje električnom energijom - rekao je Malić.

Osim u Mlanči, u toku su pripreme za izgradnju MHE u selima Studenica, Milići, Gokčanica, Bresnik i Polumir.

Ocenjujući da je prijem na koji su naišli kod meštana odličan, Malić je dodao da su, i pored toga, imovinsko-pravni odnosi ponekad vrlo komplikovani.

- U gotovo svim balkanskim državama susrećemo se sa administrativnim barijerama, tipa neuređenog katastra i nepostojanja prostornih planova. U Srbiji je potrebno 30 saglasnosti za izgradnju MHE - rekao je Malić.

On je rekao da je "Elit inžinjering" do sada sagradio 15 MHE, od kojih 11 za druge investitore, ali da su im elektrane na području Kraljeva prvi ovakav posao u Srbiji.

Gradonačelnik Ljubiša Simović je rekao da je projekat izgradnje više od deset MHE za Kraljevo značajan zbog početka korišćenja obnovljivih izvora, kao i zbog toga što se ulaže u seosko brdsko-planinsko područje.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...